Horoz ve Tilki
Bir kümeste tavuklar, genç horozlar ve kümesin yaşlı horozu birlikte yaşıyormuş.
Kümesin etrafında da bir tilki varmış. Yaşlı horoz, tilki içeri girmesin diye kümesin kapısını sıkı sıkıya kapatmış, tavukları dışarı bırakmıyormuş. Tabii dışarı çıkamadıkları için doğru dürüst beslenemeyen tavuklar da zayıf ve küçük kalmışlar.
Yaşlı horoz dışarı bırakmadığı tavuklara ölmeyecek kadar mısır tanesi dağıtarak yaşamalarını sağlıyormuş.
Kümese giremeyen tilki, kümesin duvarında küçük bir delik açarak genç bir horoza seslenir ve ona biraz mısır verir. Mısırı yiyen genç horoz her gün gelip tilkiden mısır alır.
Bir süre sonra tilki genç horoza tek başına yiyebileceğinden fazla mısır verince genç horoz hem kendisi yiyor hem de diğer tavuklara mısır dağıtır.
Böylece yavaş yavaş yaşlı horozun kümesteki gücü kırılır.
Yaşlı horozun etrafındaki tavuklar azalmaya başlar. Artık popüler olan genç horoz bol yem yedikçe semirir. Etrafında tavuklar toplanır.
Bu aşamada tilki kümesin kapısının önüne mısır bırakır. Kümeste bir tartışma çıkar. Kapıyı açalım mı açmayalım mı diye…
Sonunda korkarak kapıyı açarlar. Kafalarını dışarı uzatıp yemleri yiyip hemen geri çekilirler.
Bu durum bir süre böyle devam eder. Hiçbir şey olmaz. Kümesteki tavuklar rahatlar. Korkuları azalır.
Bir gece tilki tekrar kümesin önündeki avluya mısır döker. Artık korkusuz olan tavuklar genç ve artık güçlü horozun öncülüğünde dışarı çıkıp rahat rahat yemleri yerler.
Kümesteki her tavuk semirmeye başlar.
Tilki bir süre sonra gece kümesin kapısından kendi mağarasına kadar mısır tanelerini döker. Sabahleyin kümesten çıkan ve korkusuzca beslenen tavuklar yemlene yemlene mağaraya kadar giderler. Onları içeride bekleyen tilki bütün kümes ahalisi mağaraya girince kapıyı kapatır.
İşte Üçüncü Dünya ülkeleri böyle yönetilir.
- Kümes neresi?
- Yaşlı horoz kim?
- Genç horoz kim?
- En önemlisi tilki kim?
Kıssadan hisse: Büyük devletlerin dostları yoktur. Sadece çıkarları ve bitmek bilmeyen açgözlü istekleri vardır. Genç horoz yalnızca tilkinin isteklerini yerine getiren gözünü hırs ve para bürümüş aptal köledir. Tavuklar ise genç horoza inanan ve sonunda genç horoz yüzünden tilkiye yem olan aptallardır.
Ali Özdemir
www.aliozdemir.net