Bir yandan öğretmen açığı diğer yandan atanamayan öğretmenler sorununun yaşandığı ülkemizde devlet okullarındaki görevlendirmelerde “ayrıcalıklı öğretmenler”in yaratıldığı iddiasını gündeme getiren Ateş, şöyle konuştu:
“Eğitim İş Bolu İl Başkanlığı, Valiliğe ilde bazı okullarda branş öğretmenlerinin başka okullara keyfi ve kişiye özel biçimde yönetici olarak atandığı; yerlerine ücretli öğretmenlerin görevlendirildiği şikâyetinde bulundu. Görevlendirmeler adeta çok bilinmeyenli denklem. Öyle ki bir okulun hem müdür yardımcısı, hem okul öncesi öğretmeni, kendi okullarında müdürlüğe okul öğretmeni vekalet ederken başka okullara yönetici atanıyor. Bakıyorsunuz okula il dışından atanan sınıf öğretmenine de sınıf görev tebliği yapılmıyor ve ücretli öğretmen, ilgili derse girmeye devam ediyor. Bu kez bu sınıf öğretmeni, görevli olduğu sınıf olmadığı gerekçesiyle bir başka okula yönetici atanıyor. Benzer biçimde başka bir okulda kadrolu matematik öğretmeni, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde görevlendiriliyor. Benzer atamaların ülke genelinde yapıldığı, hatta Hatay’dan Bolu’ya geçici görevlendirme olduğu belirtiliyor. Bu denklemleri öğretmenlerimiz bile çözemez.”
“TEMEL ÇÜRÜYOR, GÖÇÜK ALTINDA HEPİMİZ KALIRIZ”
CHP’li Ateş, “Söz konusu görevlendirmeler sonucunda okulların öğretmen ihtiyacı artarken, nitelikli eğitim almanın önünde engel oluşuyor. Binlerce öğretmen adayı atama beklerken, öğretmen açığı güvencesiz çalışan, pek çoğu pedagojik formasyonu olmayan, iki yıllık meslek okulu mezunu sözleşmeli öğretmenler eliyle giderilmeye çalışılıyor. Çocuklarımızın geleceği eğitim hizmetinde ortaya çıkan kayıplarla ipotek altına alınıyor, okullarda çalışma barışı da kamu da zarara uğratılıyor. Eğitimin temeli çürütülüyor. Ama unutulmamalı ki burada yıkım halinde hepimiz göçük altında kalırız” dedi.
ÜLKE GENELİNDE BENZER BİÇİMDE KAÇ GÖREVLENDİRME YAPILDI?
Ateş’in, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle verdiği önergede şu sorular yer aldı: “(Bolu’da) Bu görevlendirmelerin ihtiyaca binaen yapılıp yapılmadığı, adil olup olmadığı ve eğitim hizmetine etkisinin incelenmesi için Bakanlığınız müfettiş görevlendirmiş midir ya da görevlendirecek midir? İl ve ülke çapında benzer biçimde kaç öğretmen için başka okullara veya MEB Müdürlüklerine yöneticilik için geçici görevlendirme yapılmıştır? 2014 yılında Torba Yasa olarak adlandırılan düzenlemeyle kaç kadrolu okul yöneticisi görevinden çıkarılmıştır ve bu kişiler için yeniden yöneticilik hakkı tanınacak mıdır? Yönetici ihtiyacının karşılanması için Bakanlığınızca bir mevzuat değişikliği yapılacak mıdır? Bolu İl ve İlçe MEB Şube Müdürlükleri yazılı sınavları yaz dönemi tamamlandığı halde neden öğretmen atamaları yapılmamaktadır? Ülkemizdeki ücretli öğretmen sayısı nedir? Ücretli öğretmen uygulaması sürecek midir?”