Amaçlarının Alpagut sanatını Bolu’da yaygınlaştırmak olduğunu söyleyen Turan Dövüş Sanatı’ Antrenörü Muhsin Çakır, gençlere eski Türk savaş sanatını tanıtarak, Türk benliğini kazandırmak, yaygınlaştırmak için çalıştıklarını ifade etti.
Haber: M. ABDULKADİR ŞAHİN
“BU DÖVÜŞ SANATI İLE TÜRKİYE’Yİ AYDINLATTI”
Şampiyonluğa hazırlandıklarını ifade eden Alpagut Turan Dövüş Sanatı Antrenörü Muhsin Çakır “Yardımcılarım Tayfun Çevik ve Tülay Zeybek ile birlikte Bolu’da faaliyet yürütüyoruz. Bu dövüş 2014 yılında Azerbaycan Kültür Bakanlığı kararı ile kuruldu. 2017 yılında da Türkiye’de faaliyet göstermeye başladık. Federasyon başkanımız Metin Karagöz hocamızın çok büyük katkıları var. Bu dövüş sanatı ile Türkiye’yi aydınlattı. Bu sanatın Bolu’ya gelmesi benim Metin Hoca ile tanışmamla başladı. Şu an il temsilcisiyim. Bizler gençlere eski Türk savaş sanatını tanıtarak Türk benliğimizi kazandırmak, yaygınlaştırmak için çalışıyoruz. Yakında Türkiye şampiyonamız var. Yaklaşık 10 kadar sporcu götürüyoruz. Bir ay sonra da dünya şampiyonamız var. İnşallah oraya da daha fazla sporcu ile katılacağız. Devlet tarafından salon için biraz daha destek istiyoruz” ifadelerine yer verdi.
‘KAHRAMAN MÜBAREK YALNIZ SAVAŞAN’
Amaçlarının Bolu’da bu sanatı yaygınlaştırmak olduğunu söyleyen Muhsin Çakır, “Bu yola hep berber çıktık. Alpagut ismi şuradan geliyor. Alp ‘kutsal savaşçı’, ‘Yalnız’ demek. Alpagut ismi de alp, kahraman savaşçı anlamına geliyor. Kut ise mübarek anlamına geliyor. ‘Kahraman mübarek yalnız savaşan’ anlamında. Alpagut Turan Dövüş Sanatının kurulma amacı Türkçülüğün gelişimine katkı sağlamaktır. Eski gelenekleri ortaya çıkarmaktır. Eski benliğimizi kazanmak, yeni nesillere de bun yaymak için kuruldu.
Eskiden savaşalar da kullanılan savaş tekniklerinin şu an modern haliyle harmanlanıp spor müsabakasına dönüştürülmüş hali. İlk okuldan liseye kadar hatta 7’den 70’ye kadar sporcularımız var” dedi.
“BOLU’NUN GURURU OLMAK İSTİYORUZ”
Alpagut’un 5 sistemi olduğunu ve bunlardan bahseden Çakır, “Biz bu müsabakada caymaz sistemi ile mücadele edeceğiz. Mücadele edeceğimiz caymaz sistemi genel tabiri full kontak, tam temaslı. Bütün bedeni kapsayacak şekilde. Tam temaslı olduğu için tüm gücünüzle yapmak zorundasınız. Batur sisteminde ise daha çok kırışma, güreş, atma, gibi teknikler var. Kategori olarak okçuluk, atlı okçuluk gibi kısımları var. Biz Bolu’da genellikle caymaz ve batur kategorisinde mücadele ediyoruz. Bizim götüreceğimiz 10 tane sporcumuz caymak sistemi ile dövüşecek. İlk etap için. Sonraki süreçte destek alırsak diğer teknikleri de kullanırız. İnşallah Türkiye şampiyonasında şampiyonlukla döneriz. Türkiye şampiyonamız 11 Kasım’da Bursa’da olacak. Yaklaşık 100’e yakın kulüpten katılım olacak. Aralık ayında Dünya şampiyonası var. O da Bursa’da olacak. 30 Türk ülkesinden katılım sağlanacak. Orada da iyi bir mücadele sergilemek istiyoruz. Dünya şampiyonasında Türkiye’nin özellikle Bolu’nun gururu olmak istiyoruz. Bolu’da biz ilkiz. İnşallah onurlandırırız” şeklinde konuştu.
“SAVAŞÇI RUHUMUZ OSMANLI’DAN GELİYOR”
Turan Dövüş Sanatı Bolu Kadın Temsilcisi Tülay Zeybek ise şunları söyledi: “Alpagut dövüş sanatı hakkında “Türk kadınların her yerde olduğu gibi Alpagut’da da bulunuyoruz. Dövüş sporunda olan arkadaşlarımızın buna zaten az çok yakınlığı oluyor. Bizim savaşçı ruhumuz sadece bu dönemde değil Osmanlı’dan gelen, çok eski bir kültürümüz. Çoğu savaşımız kadının desteği ile olduğu için bunda da mutlaka kadınlarımız destek olacaktır diye düşünüyorum. Kadınlarımıza her zaman yardımcı oluyoruz. Bu maçlarda da kadın arkadaşlarımız var, onlar da katılımcı olarak katılıyorlar. Şu an sayımız az ama ilerleyeceğini düşünüyorum”