Sevgi PİLGİ
Genç Fikirler Topluluğu koordinesinde BAİBÜ Kültür Merkezi Pembe Salonda gerçekleştirilen programa akademisyenler ve öğrenciler katılım gösterdi.
‘Doğanın dili’ başlığı altında konferans veren Dr. Seyfettin Kiniş, Bolunun ve Türkiye’nin orman varıldığından bahsetti: “Orman ağaç birlikteliğine denir. Orman, belirli yükseklikteki ve büyüklükteki çeşitli ağaçlar, çalılar, bitkiler, mantarlar, mikroorganizmalar, böcekler ve hayvanlar bütününü içeren, bir kara ekosistemidir. Ağaçların, çalıların, toprak üstündeki ve altındaki tüm canlıların bir etkileşim içinde olduğu bir ekosistemdir. Ekosistem ise, canlılar ile cansız çevrelerinin karşılıklı ilişkileri ile meydana gelen ekolojik sistemlerdir. Ekosistem aynı zamanda bir besin ağı ile şekillenmektedir. Ormanların bir etkileşim içinde bulunduğunu ifade eden Seyfettin Kiniş, “Bu etkileşimi toprak altında yaşayan canlılar sağlar. Bunlardan bir tanesi mantarlardır. Organizmalar, karşılıklı olarak madde alışverişi yapacak biçimde birbirlerini etkiler.”
BOLU’YA HAS ENDEMİK BİTKİ: ABANT ÇİĞDEMİ
Endemik ve egzotik kavramlarına değinen Kiniş, “Endemik, bulunduğu bölgenin ekolojik şartları yüzünden yalnızca belirli bölgede yaşayan, dünyanın başka yerinde yetişme ihtimali olmayan, yöreye özgü türdür. Egzotik ise içinde bulunduğu yerde doğal olarak yer almayan, ya da yetiştirilmeyen bir türdür. Genç arkadaşlarımız genellikle endemik kelimesini nadir bulunan anlamında kullanır. Ama endemik kelimesinin anlamı o yöreye has o yöreye ait olan demektir. Bolu’ya has bir tane endemik bitki vardır. İsmi Abant Çiğdemi. Türkiye’ye özel endemik bitki de Ankara Çiğdemi’dir. Bolu'da hâkim bitki örtüsü ormanlardır. İl topraklarının yüzde 55'i ormanlarla kaplıdır. Karadere, Seben ve Aladağ Ormanları yurdumuzun en zengin ormanlarıdır. Hâkim ağaç türleri kayın, gürgen, ıhlamur, dişbudak, meşe, kızılağaç, karaağaç, kavak, köknar ve sarıçamdır” ifadelerine yer verdi.