SON DAKİKA

KIŞ GELİYOR!
SALGIN HASTALIKLARDAN NASIL KORUNMALIYIZ?

Son günlerde hastalık şikayetleri gün geçtikçe artıyor. Havaların soğuması ile kendini gösteren hastalıklar, uzun süren öksürükler son günlerde çok sık duyulmaya başlandı. İç hastalıkları (Dahiliye) Doktoru Uzman Dr. Halil Uğur Öney, hastalıklardan korunma yollarını anlattı.

Özel Haber
SALGIN HASTALIKLARDAN NASIL KORUNMALIYIZ?
A- A+
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit

Haber: Muhammed Abdulkadir ŞAHİN

Özel Çağsu Hastanesi İç Hastalıkları (Dahiliye) Doktoru Uzman Dr. Halil Uğur Öney, tedaviye karşı inatçı ve iyileşmesi haftalar sürebilen grip salgınına karşı Bolu halkını uyardı. Hastalıklardan nasıl korunulacağını anlatan Öney, bu süreçte nasıl beslenilmesi gerektiği hakkında tüyolar verdi.

“GÜNEŞİN AZALMASI İNSANI DEPRESYONA SOKUYOR”

Havaların değişmesinin, birden soğumasının insan vücudunu zayıflattığını ifade eden Uzman Dr. Halil Uğur Öney, “Bu havalarda virüslerin vücuda yapışması hastalık riskini daha da artırır. Ama sadece bunlarla kalmıyor. Güneşin azalması insanı depresyona sokar yine havaların aniden soğuması kalp rahatsızlıklarının artışına, tansiyonun yükselmesine sebep olur. Duygu ve düşüncelerimiz daha değişken olur, daha sinirli hale geliriz. Isıların aniden düşmesi alerjik olayları tetikleyebilir, uyku düzenimizi bozabilir özellikle kronik hastalıkları olan yani koah, kalp yetmezliğinin nüksetmesine sebep olabilir. Hava değişimi özellikle influenza tipi virüslerin artma dönemidir. Yani solunum yolu enfeksiyonlarında belirgin bir artış olur” şeklinde konuştu.

PEKİ BU DURUMDA NE YAPMAMIZ GEREKİYOR?

İnfluenza salgınına karşı AVM gibi yerlerden uzak durmamız gerektiğinin altını çizen Dr. Halil Uğur Öney, “Hatta bu ortamlarda maske takmamız gerekiyor. Böyle korunma sağlayabiliriz. Yine en önemlisi vücudumuza iyi bakmalıyız. Hava değişimlerinde beslenmemize ve giyinmemize dikkat etmeliyiz. Hava sıcakken ince, soğukken kalın giyinmeliyiz. Terlediğimiz zaman terimizi mutlaka kurutmalıyız. Hava değişimi durumlarında bunlar yapmanız gereken bir en mühim şeylerdir” dedi.

“BİLMEDİĞİMİZ İLAÇLARI KESİNLİKLE KULLANMIYORUZ”

Ek gıda ya da takviye gıdalar hakkında da olumlu düşünmediğini belirten Öney, şunları dedi: “Özelikle havalar soğuyunca takviye edici gıdalardan ya da ilaçlardan fayda görmeyiz. Bir de bu tarz ilaçlar ticari olarak satıldığı için içinde ne kadar madde kullanıldığını bilmiyoruz. O yüzden bilmediğimiz ilaçları kesinlikle kullanmıyoruz. Hava değişiminde özellikle meyve ve sebze tüketimini artırmalıyız, suyu bol içmeliyiz eğer 65 yaş üzeri isek grip aşısı olmalıyız. Eğer bir semptomumuz varsa mutlaka uzman bir doktora danışmalıyız.”

Reklam

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.