Sabahları erken uyanmanın faydaları saymakla bitmiyor: Gün doğumuna şahit olmak, sabahın sessizliği ve dinginliğini hissedebilmek, trafiğe takılmamak, günün geri kalanında aktif olmak…
Yine de sizi sabah erken kalkmaya motive edemediysek sadece erken kalkarak hayatınızı değiştirmenizi sağlayacak, bilimsel verilerle desteklenen 5 faydayı sizler için derledik.
VÜCUDUNUZ DOĞANIN RİTMİNE UYUM SAĞLAR, GÜN BOYU ZİNDE OLURSUNUZ
Sabahları sıcacık yataktan kalkıp yeni bir güne merhaba demek çoğu zaman zordur hatta erteleme tuşuna basarak bir 5 dakika uyumak o anda çok daha cazip gelebilir. Ancak şimdiden uyarmış olalım, uyku uykunun mayasıdır, başka bir deyişle erken uyanmanın tadına varınca gün içerisinde çok daha aktif olduğunuzu, tüm gün uykulu bir şekilde gezinmekten eser kalmadığını göreceksiniz.
İşin sırrı doğanın ritminde. Bin yıllar boyunca insanlık olarak güneş ışınları ile güne başlamaya ve güneşin batması ile uykuya geçmeye programlandık. Modern hayatın değişkenleri ve yapay ışık seçenekleri bu ritmi bozsa da olumsuz etkilerinden kaçmak mümkün olamadı.
Chronobiology International adlı bilim dergisinin araştırmasına göre gece geç yatanlar daha fazla sağlık sorunu yaşıyor. Obezite, uyku bozuklukları, depresyon; yaşadığımız birçok sorunun kökeninde ise aslında bu ritim bozukluğu yer alıyor.
DAHA SAĞLIKLI BESLENME ŞANSINIZ OLUR
Akşam saat dokuzdan sonra yemek kilo almayı garanti kılıyor. Diğer taraftan sabah erken yapılan kahvaltılar tüm gün yediklerimizi düzenliyor, sağlıklı beslenmemizi daha olanaklı kılıyor.
Araştırma sonuçlarına göre; akşamları geç uyuyup sabahları geç kalkan insanlar aşırı yemek yemeye daha fazla meyilliler. Kahvaltı yapmayıp, çoğunlukla öğün atladıkları ve fast-food tüketimine daha açık oldukları için kilo problemi yaşama riski de erken kalkanlara oranla daha fazla.
Belirli bir uyku düzeniniz yoksa bunu sağlamanın en kolay yolu sabahları erken uyanmanın yollarını aramaktır. Erken ve hep aynı saatte uyandığınızda bedeniniz bunu kolaylıkla öğrenir, belli bir ritim oluşturur. Böylece akşam uykunuz kendiliğinden gelir ve uykuya geçişiniz çok daha kolay olur.
Uyku hormonu olarak da bilinen melatonin salınımı akşam 21.00 ile 22.00 arasında başlar. Gece 02.00 ile 04.00 arasında ise en üst seviyeye ulaşır. Melatonin, uykuyu düzenlemenin yanı sıra bağışıklık sisteminin güçlenmesine, hücrelerimizden başlayarak bedenimizin ve ruhumuzu yenilenmesine destek olan bir salgıdır. Eğer bu saat aralığında uyanıksak melatoninin bu güçlendirici ve yenileyici etkisinden de mahrum kalmış oluruz.