SON DAKİKA

TANER KARAMAN VE MEHMET EMİN ULUÇ TECRÜBELERİNİ AKTARDILAR
“MESLEĞİNİZ DİĞER BRANŞLARDAN GÖÇ ALIYOR"

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından düzenlenen ‘Dijital Çağda Spor Medyası’ adlı söyleşiye A Spor Yorumcusu ve Turkuvaz Medya Dijital İçerik Üreticisi Dr. Taner Karaman ve Türkiye Gazetesi Spor Yazarı Mehmet Emin Uluç konuk olarak katıldılar. Dijital Çağda Spor medyasının geldiği noktayı elen alan Karaman ve Uluç, öğrencilere sektördeki birikimlerini aktardılar.

Özel Haber
“MESLEĞİNİZ DİĞER BRANŞLARDAN GÖÇ ALIYOR
A- A+
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit

Haber: Sevgi PİLGİ -  Kadir ŞAHİN

BAİBÜ iletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selami Özsoy Moderatörlüğünde gerçekleşen ‘Dijital Çağda Spor Medyası’ adlı söyleşi Konferans salonunda gerçekleşti. Söyleşiye   İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emre Tandırlı, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. 

SPOR MEDYANIN GELDİĞİ NOKTA ELE ALINDI

İletişim Fakültesi tarafından düzenlenen ‘Dijital Çağda Spor Medyası’ adlı  söyleyişiye konuk olarak katılan A spor Yorumcusu ve Turkuvaz Medya Dijital İçerik Üreticisi Dr. Taner Karaman ve Türkiye Gazetesi Spor Yazarı Mehmet  Emin uluç davet edildi. Söyleşide spor medyasının dijitalleşme ile olan ilişkisi, spor medyanın geldiği nokta ele alındı.

 Spor ve medyanın birbirine bağlı iki alan olduğunu dile getiren Prof. Dr.  Selami Özsoy, “Sporsuz medya olmaz, medyasız da spor olmaz. İkisi de çok önemli sektör. Tüm dünyada büyük bir ilgi görüyor. Tüm sektörler gibi spor da dijitalleşmeye entegre olma yolunda. Bu söyleşi umarım öğrencilere  faydası olur. Unutmayın rakibiniz sadece İletişim Fakültesi mezunu öğrencileri değil. Sektörde yer almak için kendinizi daha fazla geliştirmeniz gerekiyor” dedi. 

“MADDİ KAYGILAR GÜTMEYİN”

Sektördeki tecrübelerini aktaran Dr. Taner Karaman, “Sabah gazetesinde yaklaşık 11 yıl görev yaptım. 4 bin gazete çıkartmış oldum. Yoğun bir tempo ile çalıştım. İstatistik, Veri gazeteciliği üzerine çalışıyordum. Ben iletişim fakültesi mezunu değilim. Fizik mezunuyum.  Mesleğiniz diğer branşlardan göç alıyor. Kendinizi her anlamda geliştirmek zorundasınız. Data bilmek zorundasınız, grafik, SPSS bilmek zorundasınız. Ayrıca Politika üzerine donanıma sahip olmak zorundasınız. Bolu lokasyon olarak çok kıymetli. İstanbul ve Ankara medyasına dahil olabilirsiniz. Maddi kaygılar gütmeyin. Kendinize stajyer yapabileceğiniz kurumlar bulun. Dijital medya konusunda kendinizi geliştirmeye çalışın. Eğitimler alın, online kongrelere katılmaya çalışın” ifadelerine yer verdi.

“İŞİNİZİ ZEVKLE YAPIN”

Mesleğe farklı bir sektörden girdiğini ve zorlu bir dönemden geçtiğini söyleyen Karaman, “Ben ingilizce fizik okumuş  istatik okuyabilen, analiz  yapabilen biri olarak sektürünüze dahil oldum. Yani sizler bir boşluk bırakmışsınız ve ben bu boşluğu doldurdum. Siz medya çevrenizi sağlam ağlarla örerseniz dışardan birisinin mesleğe dahil olması o kadar zor olur.  İşinizi zevkle yapın. Bunun yanı sıra ulusalı ve İstanbul medyasını yoklamak zorundasınız. Ben mail üzerinden Fotomaç gazetesine haberlerimi gönderiyordum. Başta imzasız sonra da imzalı girdiler. Bolu basın sektöründe de çalıştım. Parayı düşünmüyordum, maddi beklentim yoktu. Network toplamaya çalışıyordum. Ailem  gazeteci olmamı istemiyordu, fizikçi olmamı istiyordu. Ama ben tüm zorluklara rağmen vazgeçmedim. İstanbul’da işe başladım” cümlelerini kullandı.

“ÖZEL HAYATINIZDAN FERAGAT ETMENİZ GEREKİYOR”

 Öğrencilere yaptıkları işi en iyi şekilde yapmaları gerektiğini vurgulayan Türkiye Gazetesi Spor Yazarı Mehmet Emin Uluç da şunları dedi: “Eğer işinizi en iyi şekilde yaparsanız gelecek kaygınız olmaz. Mutlaka bir yeteneğiniz olmalı. Ve fedakâr olmanız gerekiyor. Telefon her an çalabilir. Özel hayatınızdan feragat etmeniz gerekiyorNefsinize hâkim olmanız gerekiyor. Tıklanma sevdası sizin doğrularınızı çarpıtabilir. Hassas olmanızı ve meslek etiğine ve kendinize saygılı kalmanızı tavsiye ediyorum. Kimse size medyada iş vermez. Kimse sizi bir yere getirmez. Siz kendiniz gelirsiniz. CV'nizde zaten iyi bir ingilizce olmak zorunda ama bunun yanında ikinci bir yabanı dil de bilmek zorundasınız. Bu meslekte hızlı da olmanız gerekiyor. Yaptığınız haber gazeteye yetişmezse hiçbir işe yaramaz.”

Konuşmaların ardından Söyleyişi soru cevap şeklinde ilerledi.

Reklam

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.