SON DAKİKA

Merkez Bankası Faiz Oranlarını Artırdı: İşte Detaylar

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, yılın ilk faiz kararını açıkladı. Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı 250 baz puan artırılarak yüzde 45 seviyesine çıkarıldı.

Merkez Bankası Faiz Oranlarını Artırdı: İşte Detaylar
A- A+
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit

HABER: HABER MERKEZİ

Faiz Oranları Yükseldi

Merkez Bankası, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 42,5'ten yüzde 45'e yükseltti. Bu karar, Aralık ayındaki manşet enflasyon verileri ve Enflasyon Raporu'nda sunulan görünümle uyumlu olarak alındı.

Gerekli Parasal Sıkılık Sağlandı

Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini göz önünde bulundurarak, dezenflasyonun sağlanması için gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığını belirtti. Politika faizinin mevcut seviyesinin enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir düşüş sağlanana kadar sürdürüleceği vurgulandı.

Sadeleştirme Süreci Başlatılıyor

 Mikro- ve makroihtiyati çerçevenin sadeleştirilmesi ve piyasa mekanizmasının işlevselliğinin artırılması için adımlar atılacağı ifade edildi. Bu süreçte, kredi arzı ve mevduat faizinde gözlenebilecek oynaklıklara karşın, makroihtiyati kararlarla parasal aktarım mekanizmasının destekleneceği açıklandı.

Hedef Yüzde 5

Kurul, enflasyonun orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştırılması için parasal ve finansal koşulları sağlamaya devam edeceğini belirtti. Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergelerin yakından takip edileceği ve fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda kararların alınacağı vurgulandı.

Kararlar Şeffaf Bir Çerçevede Alınacak

Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edeceğini ifade etti. Fiyat istikrarını sağlamak için elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edeceği belirtildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz kararı, ekonomi ve finans piyasalarında dikkatle takip ediliyor.

Reklam

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.