SON DAKİKA

“YÜREĞİNİZ YETİYORSA ÇIKIN KARŞIMA”
İSA SAYIN HAKKINDAKİ İDDİALAR SONRASI NET KONUŞTU

İnşaat Mühendisi İsa Sayın, ildeki bazı inşaat mühendislerinin sınırda malzeme kullanımıyla proje çizdikleri ve binaların daha güçlü yapılmasını engellemeye çalıştıkları iddialarına sert tepki gösterdi. Sayın, ortaya atılan iddialarla ilgili her türlü platformda konuşmaya hazır olduğunu ifade ederek, “Yüreğiniz yetiyorsa çıkın karşıma” dedi.

İSA SAYIN HAKKINDAKİ İDDİALAR SONRASI NET KONUŞTU
A- A+
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit

İnşaat Mühendisi İsa Sayın, Bolu’da binaların daha güçlü yapılmasını engellemeye çalışan inşaat mühendisleri olduğuna dair çıkan haberler sonrası kamuoyunu doğru bilgilendirmek adına açıklamalarda bulundu. Sayın, yapılan haberler ve İnşaat Mühendisler Odası Başkanı Nazmi Uçar’ın bu haberleri destekler mahiyetindeki açıklamalarının Bolu halkında gereksiz paniğe neden olduğunu ifade etti. 

TÜRKİYE’DE DEPREM YÖNETMELİKLERİNDEN BAHSETTİ

Türkiye’deki deprem yönetmelikleri sürecinden bahsederek konuşmasına başlayan Sayın, “Ülkemizin ilk deprem yönetmeliği 1939 Erzincan depremi sonrası 1940 yılında İtalyan Yapı Talimatnamesinin tercümesi olarak yayınlanmıştır. En sonuncusu da 2018 yılında yayınlanmış olan Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği’dir. Son yönetmeliğimizle beraber değişen ihtiyaçlara karşılık vermek ve gelişen deprem mühendisliği ve analiz imkanlarını sürece dahil etmek için toplam 10 adet deprem yönetmeliği yayınlanmıştır. Şu an yürürlükte olan yönetmeliğimiz bu alanda dünyanın en gelişmiş yönetmeliklerinden birisi olup, Amerikan ASCE/SEI yönetmeliğine paralel olarak hazırlanmıştır. Bununla beraber Türk bilim insanlarımız Türkiye’ye özgü maddelerle de bu yönetmeliği geliştirmişlerdir. Türkiye coğrafyası itibarı ile dünyada yer bilimleri ve deprem mühendisliği alanında bilimsel yönden gelişmiş bir ülkedir.” dedi.

BOLU, İNŞAAT KONTROLÜNDE İLK 3 İLDEN BİRİ

 İnşa edilecek olan her bir yapı için önce bir mimari avan projesi çizildiğini hatırlatan Sayın, “Hemen sonra taşıyıcı sistemin ön tasarımı İnşaat Mühendisleri tarafından yapılır. Mimari avan proje onaylandıktan sonra statik taşıyıcı sistemin modellemesi ve tüm hesapları deprem yönetmeliğine uygun bir şekilde yapılır. Bu modelleme esnasında binanın maruz kalabileceği tüm sabit yükler ve deprem yükleri ayrıntılı şekilde incelenerek yine deprem yönetmeliğinin öngördüğü yöntemlerle tüm simülasyonlar yapılır. Tüm yapı elemanları için bunların en olumsuzları değerlendirilerek tasarım tamamlanır. Ardından proje, hesapları ve çizimleri ile beraber önce yapı denetim kuruluşlarının kontrolüne, daha sonra da ilgili idarenin kontrolüne sunulur. Bu kontroller sonrasında varsa projedeki eksik hususlar giderilerek ruhsat süreci tamamlanır. Bolu gerek proje sürecinin kontrolünde gerekse yapı denetimler vasıtası ile inşaat sürecinin kontrolünde mübalağasız Türkiye’nin ilk 2-3 ilinden biridir.” diye konuştu.

“İNSANI BİLGİNİN GÜÇLÜ KILDIĞINA İNANIRIM”

İsa Sayın, kendisinin 17 yıllık inşaat mühendisi olduğunu belirterek, şöyle dedi; “Mesleğimin ilk 6-7 yılında şantiye mühendisi olarak, daha sonraki 10 yıllık süreçte ise ağırlıklı olarak statik proje alanında çalıştım. Övünmek amacı ile değil anlaşılması amacı ile ifade etmek durumundayım; İleri düzeyde İngilizce okuyup, yazabilen bir insanım. Bu vesile ile süreç zarfında mesleğimi daha iyi öğrenmek ve dünyada mühendislik alanında meydana gelen gelişmeleri takip etmek üzere binlerce sayfa yerli-yabancı metin ve akademik çalışma okudum. Ülkemizde son dönemlerde meydana gelen Van ve Düzce depremleri dahil tüm üniversite raporlarını takip ettim. Üniversite hocaları, akademisyenler ile temas halindeyim. Bununla beraber hiçbir zaman her şeyi, her şeyin en doğrusunu ben bilirim gibi bir iddiam olmadı. İnsanı bilginin güçlü kıldığına inanırım. Bilimsel ve analitik zeminde meslektaşlarımla, hocalarımla fikir alışverişi yapmaktan, yeni bir şey öğrenmekten son derece mutlu olan bir insanım. Kullandığım analiz yazılımı Türkiye’nin en çok kullanılan, en kurumsal yapısına sahip olan programdır. Bu alanda yerli yazılımlar arasında en çok çalışanı bünyesinde bulunduran en gelişmiş yazılım bizim kullandığımız yazılımdır. Bütün teorik esasları anlatılmış, Türkiye’de hiçbir yerde bulunmayan bir literatürü kendi bünyesinde oluşturmuş, İstanbul Teknik Üniversitesi ağırlıklı 35 adet akademisyenden meydana gelen danışma kurulu olan bir yapıdan bahsediyoruz.”

8-9 KİŞİLİK BİR KLİKTEN BAHSETTİ

Bolu’da İnşaat Mühendisleri Odasına kayıtlı 100’ün üzerinde inşaat mühendisi meslektaşı olduğunu hatırlatan Sayın, “Oda benim odam, buraya kayıtlı mühendisler benim meslektaşım. Nerede ise bu meslektaşlarımın tamamını tenzih ederek size en fazla 8-9 kişi olan bir grup, bir klikten bahsetmek istiyorum. Bunlar her dönem bütün köşe başlarını tutmaya çalışan, her dönemin adamı olan insanlar. Bolu’da evvelden beridir bütün projeler kontrol sürecinden geçiyor. Kontrolden geçmeyen ne benim ne de başka bir arkadaşımın bir tane projesi yok. Hatta bundan 10 yıl önce benim projelerim onay sürecinde belediyeden çıkarılarak başkalarının ofislerinde tekrardan bilgisayara girerek kontrol edilirdi. O zamanda bir şey bulamadılar, şimdi de bulamazlar. Son bir yıl içinde 30’a yakın veri dosyamı kontrol mercileri ile iki-bir etmeden hemen paylaştım. Kusura bakmasınlar bu arkadaşların İnşaat Mühendisliği, Deprem Mühendisliği ve Analiz Modeli bilgilerinin yüzde 90’nı geçtiğimiz yüzyıldan kalan bir programdan ibaret.” dedi.

TANJU ÖZCAN’IN YANLIŞ YÖNLENDİRİLDİĞİNİ ÖNE SÜRDÜ

“Bu güruh gerek belediye meclisini gerekse Tanju beyi yanlış yönlendirerek depreme daha dayanıklı bina tasarımı yapılacak diye ambalajladıkları, tamamen ticari ve deprem yönetmeliğine de aykırı olan bir karar aldırdılar.” diyen İsa Sayın, sözlerinin devamında şunları kaydetti; “11 maddeden oluşan bu meclis kararında depreme dayanıklı bina tasarımı ile alakalı sadece 3 madde olmakla beraber bunların bir tanesi tavsiye niteliğinde genel bir kuraldır. Diğer ikisi de zaten daha önceki bir meclis kararından alıntıdır. Ve bu kararlar inşaat mühendisleri odasında veya akademisyenlerle istişare edilerek alınmış kararlar değildir. Bu kararlar her şeyi herkesten daha iyi bildiğini zanneden, diğer meslektaşlarına tekebbür ve üstenci bir bakış açısıyla bakan, aslında 2018 deprem yönetmeliğinin mantığını dahi anlamamış bu kişiler tarafından kendi ticari çıkarlarını korumak üzere alınmıştır. Bu kararın alınacağını öğrenir öğrenmez 8 sayfalık teknik bir doküman hazırlayarak ilk önce belediye başkanımız Sayın Tanju Özcan’a, sonra proje kontrol müdürlüğüne, daha sonra da konunun tüm paydaşlarına sundum.  Başkan bey kararın alınmasını bir ay erteleyerek bu konunun hocalarla istişare edilmesini, istedikleri hocanın Bolu’ya getirilmesine kendisinin kefil olduğunu ve bu toplantıda mutlaka bu karara muhalif olanların da bulunmasını 9. Ay meclis oturumunda talimat olarak verdi. Fakat bu arkadaşlar ne bir hoca davet ettiler ne muhalif olarak bizi çağırdılar ne de bir sayfa bile olsa teknik bir doküman ortaya koyabildiler. Haksız çıkacaklarını bildikleri ve bilmedikleri sularda yüzdüklerini anladıkları için bundan çekindiler. Tüm uğraşlarıma rağmen hocalar ile görüşüldü denilerek bu karar belediye meclisine sunuldu ve kabul edildi. Buna mukabil bu yanlışa engel olmak için ilgili tüm kurumlara 11 adet meslektaşımla beraber itiraz ettim. Bu süreçlerinde uzun süreceğini anlayınca Bolu’ya İTÜ mezunu 3 adet İnşaat Yüksek Mühendisini davet ederek belediye çatısı altında konferans verilmesini sağladım. Konferansta yanlış olduklarını anlayınca provokatif sorular sorarak toplantıyı sabote ettiler.”

YANLIŞ OLAN NEDİR?

Sayın, deprem yönetmeliğinden bihaber olduklarını iddia ederek, “Geçtiğimiz yüzyıldan kalan, daha kaba, hassasiyeti az olan, birçok binada binaların deprem davranışının yanlış hesap edilmesine sebebiyet veren, bilgisayar imkânlarının gelişmediği bir dönemde hesabı kolaylaştırmak için kullanılan bir yöntemi tüm binalarda ya zorunlu hale getirdiler ya da proje müellifinin inisiyatifine bıraktılar. Halbuki yönetmeliğin her binada kullanılabilir olarak tarif ettiği ve meclis kararının yasakladığı yöntem, gerçeğe en yakın sonuçları ortaya koyan, tüm dünyada kullanılan teknolojinin geldiği son noktadır. (Simülasyon örnekleri) İlimle, bilimle, matematikle kavgası olan bu insanlar Bolu adına karar alamazlar. Deprem yönetmeliği yayınlanalı 5 yıl olmasına rağmen bundan bihaber olmalarını önce hayretle karşıladım. Daha sonra kralın çıplak olduğunu bir kez daha görmüş oldum. Bu karar yüzünden birçok binada yönetmelikteki tam 12 adet maddeye ya uyulmuyor ya da kontrolü yapılmıyor. Analiz programları mühendis için hesap makinesi hükmündedir. Depreme dayanıklı bina tasarımı için öncelikle iyi bir mühendis olmak gerekir. Ancak iyi mühendisin hesap makinesi de, yöntemi de doğru çalışmak zorundadır. 2 kere 2’yi 4 olarak hesaplaması gerekir. 2 kere 2 bazen 3, bazen 5 oluyorsa orada bir sıkıntı vardır. Depremden sonra Kahramanmaraş’ta 1989 yılından beri proje çizen bir meslektaşımla tanıştım. Hatta kendisi ile bir röportaj kaydetme imkânım oldu. Daha önce Türkiye’nin en gelişmiş yazılımını kullandığımı beyan etmiştim. Bu meslektaşımız da 1993 yılından bu yana aynı yazılımı kullanarak 2000’den fazla bina projelendirmiş bir büyüğüm. Meydana gelen depremde çöken, can kaybına sebep olan bir tane binası yok. Müftülük meydanı, Trabzon caddesi gibi bölgelerde ayakta kalan yegâne binalar bu meslektaşımın binaları. Kullandığımız program ve gelişmiş yöntem çoktan rüştünü ispatlamıştır. Yıkılan binaların hangi yöntem ve programla hesaplandığını da merak edenlerle özel olarak paylaşacağım. Önümüzdeki süreçte de deprem yönetmeliğine aykırı bu hususların ortadan kaldırılması noktasında sürecin takipçisi olacağız. Bolu’da binaların depreme daha dayanıklı hale getirilmesi için alınacak mantıklı tüm kararların önceden olduğu gibi şimd1i de destekçisiyiz. Son depremde meydana gelen hasarların sebepleri ve bunlara ilişkin iyileştirmeler hakkında hem meslektaşlarımıza hem belediyemize ayrıca bir rapor sunacağım.” İfadelerine yer verdi.

“YÜREĞİNİZ YETİYORSA ÇIKIN KARŞIMA”

Sayın, kendisi hakkında ortaya atılan iddialar sonrası, “Buradan tüm Bolu halkına duyurmak istiyorum. Proje arşivimi tüm Türkiye’ye açıyorum. İsteyen işyerime gelerek proje dosyalarını temin edebilir. Proje dosyalarının doğruluğunu belediye arşivi vasıtası ile teyit edebilir, performans analizlerini isteyebilir. Bükemediği bileği iftira atarak kırmaya çalışan bu ahlaksız güruha da buradan sesleniyorum. Size karşı tek bir borcum var. Sizinle mücadelemi, sizin yaptığınız gibi ahlaksızca, perde arkasından iftira atarak değil, ahlaki ve hukuki olarak sürdüreceğim. Sizi istediğiniz ortamda canlı yayına çıkmaya davet ediyorum. Akıl hocalarınızla beraber istediğiniz kadar kişi ile gelin, ben tek başıma katılacağım. Gelin deprem mühendisliği ve deprem yönetmeliği konuşalım. Yüreğimiz yetiyorsa çıkın karşıma!” diyerek sözlerini bitirdi.

Reklam

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •