Hukuk Fakültesi’nde 2023-2024 Akademik Yılı açılış dersi gerçekleştirildi. Programa; Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Rektör Yardımcısı ve Dekan Prof. Dr. Coşkun Karaca, Dekan Yardımcıları Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Mert Alpbaz ve Dr. Öğr. Üyesi Ümmügülsüm Kılıç, akademik ve idari katıldı.
Programın açılış konuşmasını Rektör Yardımcısı ve Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Coşkun Karaca yaptı. Hukuk Fakültesini kuruluş sürecini anlatan Prof. Dr. Karaca, özetle “Üniversitemizin en genç akademik birimi diyebileceğimiz Hukuk Fakültesi’nde 3 lisans ve Özel Hukuk Yüksek Lisans programı bulunuyor. 2023 yılı Haziran ayında açılan binamız ise, tesis niteliği bakımından Türkiye’nin önde gelen Hukuk fakültelerinden biri olma özelliğini taşıyor. Fakültemiz, teknolojik donanımlı amfileriyle, kurgusal davaların görüleceği duruşma salonuyla, uygulama laboratuvarları, topluluk salonları ve sosyal alanları ile öğrencilerimize nitelikli eğitim vermek üzere var gücüyle çalışıyor.” dedi.
Dekan Karaca: “Çok büyük emekler verildi.”
Hukuk Fakültesinin kuruluşunda çok büyük emekler verildiğini vurgulayan Prof. Dr. Karaca, özetle “Bu emeklerden ilki, Merhum İzzet Baysal’a ve kurucusu olduğu İzzet Baysal Vakfı’na ait. İzzet Baysal hayattayken memleketine Hukuk Fakültesi’nin kurulmasını çok istemiş ancak bunu yapmaya ömrü yetmemiş. Bu fırsat Sayın Rektörümüzün de girişimleriyle 2018 yılında elde edilmiş ve fakültemizin kuruluşu resmen gerçekleştirilmiştir. Resmi kuruluşun ardından İzzet Baysal Vakfı, Hukuk Fakültesi binasının yapımını üstlenmiş ve her daim değerli gördüğü siz öğrencilere armağan etmiştir. Binaya ait tüm projelerin hazırlanması aşamasından iç tefrişatını da Üniversitemiz üstlenmiş ve binanın eğitime hazır hale getirilmesine kadar geçen tüm süreçleri Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Alişarlı takip etmiştir.” diyerek, merhum İzzet Baysal’ı rahmet ve minnetle andı; İzzet Baysal Vakfı ve Rektör Alişarlı’ya fakültenin kuruluş süreci ve hazırlık çalışmalarında verdikleri katkılardan ötürü teşekkür etti.
Açılış dersi Rektör Alişarlı’dan
Açılış konuşmasının ardından 2023-2024 Akademik Yılı ilk dersini Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı verdi. Konuşmasına özetle “Ünü Bolu’yu aşıp Kafkasya’dan Balkanlara uzanan Köroğlu’nun memleketi, Osmanlı’dan günümüze süregelen geleneğimizle dünyaca ünlü şefler yetiştirilen aşçılar diyarı, Hayreddin Tokadi, Akşemseddin ve Ömer Sıkkin hazretlerinin metfun olduğu evliyalar şehri, Türkiye’nin en büyük hayırseverlerinden merhum İzzet Baysal’ın şehri, doğal güzellikleriyle ünlü Bolu’ya ve yükseköğretimde 3’üncü bir modeli oluşturan vakıf destekli devlet üniversitesi Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’ne hoş geldiniz.” diyerek başlayan Rektör Alişarlı, yeni eğitim öğretim yılının tüm eğitim camiasına, üniversiteye ve öğrencilere hayırlı olmasını temenni ederek, tüm öğrencilere eğitim hayatlarında başarılar diledi.
Rektör Alişarlı: “Öğrenci Odaklı Bir Üniversiteyiz.”
Hukuk Fakültesi’nin kuruluş ve yapım süreci hakkında öğrencileri bilgilendiren Rektör Alişarlı: “İzzet Baysal’ın en büyük hedeflerinden birisi de Hukuk Fakültesini Üniversitemize kazandırmak olmuştu. Merhum Hayırsever hayattayken bunu göremedi ama Vakıfımız Hukuk Fakültesi kurulur kurulmaz binasının yapılması için hazır olduklarını söylediler. Buradan İzzet Baysal Vakfı Başkanımız değerli büyüğümüz Ahmet Baysal özelinde Vakfımıza gönülden teşekkür ediyoruz. Ahmet Baysal büyüğümüz yapım sürecinde tüm aşamaları yakından takip ederek Üniversitemize böylesine modern ve kullanışlı binayı kazandırmış oldular.” dedi. Rektör Alişarlı ardından öğrenci odaklı bir üniversite olduğunun altını çizerek; “Öğrenci Dekanlığımız ve Öğrenci Senatomuz var. Burada alınan kararları Üniversite Senatosu’nda değerlendiriyoruz ve uyguluyoruz. Bu, Türkiye’de çok az üniversitede olan bir uygulama. Aynı zamanda Sosyal Transkript uygulaması yapıyoruz. Diplomanın yanı sıra Sosyal Transkript belgesi veriyoruz. İş dünyası artık sadece diplomayı değerlendirmiyor; daha çok becerilerinizle, katıldığınız etkinliklerle ilgileniyor. Yaptığınız ve katıldığınız her faaliyet belgelenerek Sosyal Transkriptinize işleniyor. Sizlerin altın bileziğinden biri oluyor. O yüzden çok kıymetli. Yine Köroğlu Yazarlık Mektebimiz var. Burada 4 atölyede eğitimler veriyoruz ve her fakülteden öğrencimiz var. Alanında uzman isimlerden şiir, hikaye-roman, deneme-portre ve kısa film alanlarında en az iki dönem ders alabiliyorsunuz. 100’e yakın öğrenci topluluğumuz var. İlgilendiğiniz alanlarla ilgili programlara katılmanızı öneririm. Bunlar sizlere sosyal beceri kazandıran aktiviteler. Organizasyon kabiliyetiniz gelişiyor, bir problemle karşılaştığınız zaman nasıl çözebileceğinizle ilgili ipuçları veriyor. Üniversitemiz buna fırsat sunuyor.” ifadelerini kullandı ve öğrencilere tavsiyelerde bulunarak, yapabilecekleri faaliyetler hakkında ayrıntılı bilgi verdi.
Rektör Alişarlı’dan öğrencilere Açık Kapı daveti
Öğrencilerin Çarşamba günleri ders saati dışında randevusuz bir şekilde kendisiyle görüşebileceklerini vurgulayan Rektör Alişarlı, özetle “Açık Kapı etkinliği düzenliyoruz. Her Çarşamba, dersten sonra saat 20.00’ye kadar öğrencilerimizle görüşüyoruz. Sizlerle çay içebiliriz, projelerinizi konuşabiliriz. Açık Kapı dışında da Rektörlüğümüzün kapıları sizlere her zaman açık. Zamanımız elverdiği sürece, başka bir programımız olmadığında sizlerle görüşüyoruz. Açık Kapı’da öğrencilerin ders saatlerinde ise akademik ve idari personel ile Bolu halkına kapılarımız açık oluyor” diye konuştu.
Rektör Alişarlı, açılış dersinde öğrencilerle tek tek tanışıp sohbet etti. Dersin ardından oryantasyon programı gerçekleştirildi.