SON DAKİKA

Dolar sahipleri dikkat! Ayaklarınızın bağı çözülecek..

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), dün dolar arzının ani artışıyla sarsılan piyasalara karşı kararlı adımlar attı. Bankaları doğrudan hedef alan yeni talimatlarla, dolar alım işlemlerine kısıtlamalar getirildi.

Dolar sahipleri dikkat! Ayaklarınızın bağı çözülecek..
A- A+
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit

HABER MERKEZİ

Kapalıçarşı, Türkiye'nin döviz piyasalarının nabzını tutan merkez konumunda yer alırken, dün ilginç gelişmelere sahne oldu. Bankalar, esnaflar ve bireysel kullanıcılar arasında artan döviz talebi, çarşıdaki birçok döviz bürosunun yetersiz dolar nedeniyle kepenk indirmesine yol açtı.

TCMB'nin piyasa kuru ile gösterge kuru arasındaki makasın rekor seviyelere çıkması üzerine harekete geçerek Resmi Gazete'de ilan edilen yeni sıkılaştırma adımlarıyla birlikte, Temmuz ayından bu yana ilk kez 475 milyon dolar değerinde TL uzlaşmalı forward (NDF) satışı gerçekleştirdiği belirtildi.

Merkez Bankası'ndan Bankalara Özel Talimatlar Geldi

Dünya çapında tanınan haber ajansı Reuters'ın aktardığı bilgilere göre, TCMB, bankaları telefonla arayarak yeni talimatlar iletti. Merkez Bankası'nın amacı, artan döviz talebinin kaynağını belirlemek ve piyasadaki gereksiz volatiliteyi önlemek. Ayrıca döviz satışı yapan kurumlara, makas aralığını daraltma talimatı verildi.

Son yılların en yüksek döviz alım-satım makas aralığının Türkiye'de mevcut olması, dolar ya da euro almak isteyen milyonlar için dezavantajlı bir durum oluşturuyor. TCMB, 31 Mart seçimleri öncesinde piyasalara yönelik müdahalelerini hızlandırırken, son 10 günde yaklaşık 7.5 milyar dolarlık satış gerçekleştirerek kur üzerindeki baskıyı artırmış durumda.

Bu hamlelerle TCMB, ani kur artışlarının önüne geçmeyi ve döviz almayı düşünen vatandaşları ve şirketleri caydırmayı hedefliyor.

Reklam

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.