SON DAKİKA

Demir 5 TL artık kullanımda: Kağıt 5 TL tarih mi olacak?

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Cumhuriyet'in kuruluşunun 100. yılını kutlamak amacıyla özel bir tedavül hatıra parası bastığını duyurdu. Bu özel madeni para yarın tedavüle sunulacak.

Demir 5 TL artık kullanımda: Kağıt 5 TL tarih mi olacak?
A- A+
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit

HABER: HABER MERKEZİ

Baskı Süreci ve Detaylar

Bakanlığın resmi sitesinde yer alan açıklamaya göre, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından Cumhuriyet'in 100. yılı için 5 Türk lirası değerindeki madeni hatıra para basımı gerçekleştirildi. Yapılan basım, bir defaya mahsus olmak üzere toplamda 100 milyon adetlik bir üretimi kapsıyor. Para üzerinde "Türkiye Yüzyılı" temasını işleyen özel bir logo kullanıldı. Logonun yanında "5" ibaresi, alt kısımda ise "Türk lirası" ifadesi bulunuyor.

Tasarım ve Güvenlik Özellikleri

Hatıra paranın dış halkasında sekiz köşeli bir "Selçuklu yıldızı" motifi yer alıyor. Bu motifin dış hatları, derinlik hissi vermek için tekrarlandı. Güvenlik unsurları arasında ise dış halkada "₺" sembolü sol tarafta, "TC" sembolü ise sağ tarafta yer alıyor. Ayrıca, paranın alt kısmında basım yılı olan "2023" bilgisi bulunuyor. Ay ve yıldız, dış halka ve iç göbeğin kesiştiği noktaya yerleştirildi. Paranın ağırlığı 8,25 gram, çapı ise 28,15 milimetre olarak basıldı. Bakanlık yetkilileri, özel günler için bastıkları hatıra paralarının tanıtımını genellikle o gün öncesinde gerçekleştirdiklerini belirtti. Bakanlık, hatıra paranın basımını resmi sosyal medya hesapları aracılığıyla da duyurdu. Bu özel madeni para, Cumhuriyet'in 100. yılını anmak adına önemli bir anı olacak ve koleksiyoncular ile vatandaşlar arasında büyük ilgi görmesi bekleniyor. 

Kağıt 5 TL kullanımı devam edecek mi?

Demir 5 TL paraların basılması sonrası akıllara gelen ‘Kağıt 5 TL kullanımı devam edecek mi?’ sorusu gündemde. Demir 5 TL'nin Cumhuriyetimizin 100. Yılına özel paylaşılması sonrası kağıt  TL'nin de tedahülde olacağı öğrenildi

Reklam

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.