Kıbrıscık Belediyesi uzaktan eğitim sürecinde, eğitime ulaşamayan çocuklar için ilçeye WİFİ kurulumu gerçekleştirdi. İlçede iki noktaya kurulan WİFİ cihazlarının toplam maliyetinin 40 bin Türk Lirasına yakın olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Emin Tekemen “Çocuklar için değer. O yüzden rakamı o kadar önemsemiyoruz. Her şey çocuklar için” dedi.
Özel Haber: Kader Demirbaş
Kıbrıscık Belediye Başkanı Emin Tekemen gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Uzaktan eğitim sürecinde , eğitime ulaşamayan birçok öğrenci olduğunu söyleyen Başkan Emin Tekemen “Uzaktan eğitim sistemi başlayınca ilçe olarak büyük sıkıntılarla karşılaştık. Eğitime ulaşamayan birçok çocuğumuz vardı. Bu sorunu nasıl çözebiliriz diye düşündük. Eğitime destek adı altında bir kampanya başlattık. Kullanmadığınız bilgisayar ve tabletleri gönderin biz de öğrencilere ulaştıralım dedik. Gerçekten baya bir karşılık bulduk. Bolu Belediye Başkanımız Tanju Bey sağ olsun duyarlı davrandı ondan destek aldık. Bandırma kardeş belediyemiz oradan destek aldık. Vatandaşlarda da destek aldık. 55 tane tablet ve bilgisayar dağıttık. Müracaat eden herkese verdik. EBA’ya girişte zorlandıklarını söyledi çocuklarımız. Seçim öncesi wifi bağlatma sözüm vardı. Yaza kurmayı düşünüyorduk fakat çocuklar için daha erkene aldık bunu. TOKİ’nin olduğu yere ve merkezde 2 tane wifi sistemi kurduk. Yıllık Bin 200 lira bir miktar ödeyeceğiz. Bunların bize aşağı yukarı 40 bin lira maliyeti oldu. Kurulan cihazlar uzun süre kullanılacak cihazlar. Çocuklar için değer. O yüzden rakamı o kadar önemsemiyoruz. Her şey çocuklar için” dedi.
“BİR KURUMUN BU KADAR BEKLETİLMESİ YANLIŞ”
İlçede çok fazla arsa talebi olduğunu ama Milli Emlak’a ait hiçbir yer olmadığı için TOKİ’ye başvurduklarını söyleyen Emin Tekemen “Kıbrıscık’ta 101 parça arsa TOKİ’ye devredilmişti. Şu anda Milli Emlak’a ait hiçbir yer yok. Arsa talebi ilçede çok büyük, onun içinde TOKİ’den istedik. Vali Bey’le görüştük. O da TOKİ’ye başvurmamızı önerdi. İlk etapta bize ücretsiz veremeyeceklerini belirttiler. TOKİ’nin karşısında 12 bin metrekare bir alan var. Orayı alalım en azından bir yerden başlayalım dedik. 6 ay önce başvurduk. İlk başta evrak eksik dediler 4 ay bekledik. Sonra evrakların yanlış birime verildiği söylendi. Tekrar müracaat ettik. Pandemi nedeniyle toplantı yapılamıyor gerekçesiyle bekliyoruz hala. Vali Bey’in haberi var. Bir kurumun bu kadar bekletilmesi yanlış. Ücreti karşılığında almak istiyoruz” şeklinde konuştu.
“VATANDAŞ MÜSTAKİL EV İSTİYOR”
TOKİ’nin yaptığı konutlara ilginin çok olmadığı, vatandaşın daha çok müstakil ev istediğini belirten Başkan Tekemen “Kıbrıscık içerisinde 150-200 tane arsa talebi var. Vatandaşın taleplerine cevap veremiyoruz. TOKİ’de 2017’ de müracaat alınmaya başlanmış. TOKİ 1. Etapta 80 daire yaptı. En az 80 olması gerekirken 37 kişi başvurmuş. Vatandaş konuttan ziyade müstakil ev istiyor. Bir mantar kompost tesisi kurulacak. Kaç kişi çalışır bilemiyorum ama konut ihtiyacı doğacak. Köylerden gelip yerleşecek, dışardan gelecek olan insanlar var. İşinden olmuş yüzlerce insan var. Bolu’ya geldiğim soruyorlar başkanım ne zaman açılacak biz de çalışalım diye. Gelecek kişilerinde ev ihtiyacı olacak. TOKİ için bir girişimde tekrar bulunacağız. Yazıları gönderdik oradan gelecek cevaba göre talepleri almaya başlayacağız” ifadelerinde bulundu.
“KIBRISCIK ÇOK ŞEY KAYBETTİ”
Esnafa destek olmak için ilçedeki eski hamamı fırına dönüştürdüklerini ancak şikayet nedeniyle fırına mühür vurulduğunu kaydeden Tekemen “1969’da hamam olarak yapılan üstü de otel olarak kullanılan bir bina vardı. 1 yıl hamam olarak kullanılmış sadece. Geldiğimizde çoğu bina boştu, esnafa destek olmak istedik. Hamamı fırına dönüştürdük. Orasıyla ilgili çalışmalar başlattık. Arkasından şikayet geldi kolon kesildi diye. Tam tarihini bilmiyorum ama bir duvar alınmış binanın içinden. Yapılan inceleme sonunda buraya mühür vurma zorunda kaldık. Önümüzdeki günlerde orada tadilata başlayacağız. Burada Kıbrıscık çok şey kaybetti. Ekmek üretmeye başlamıştık. Ekmek konusunda vatandaş çok rahatsızdı” dedi.
“BU KADAR MASRAF YAPILDI, YIKILMASIN”
Fırının yıkılmasını istemediğini söyleyen Başkan Emin Tekemen “Emekli öğretmen abimiz Yaşar Baydemir vardı, rahmetli oldu. Onun bir sanatçı kızı var. Babasını kaybettiği zaman buraya geldiler. Babamızın adını yaşatmak istiyoruz dediler. Bir yer yapmak istediler. Bizim bir kültür merkezi düşüncemiz vardı bir de fırın tadilatı vardı. Fırın tadilatı daha masraflıydı dedik ki orayı siz yapın kültür merkezini de biz yapalım. Kültür merkezine eğitimci olduğu için babanızın adını verelim. 80 bin lira masraf ettiler. Bu iş çıkınca vatandaşa da sözümüz vardı. Uzmanlar yıkılmasını söylüyor ama bu kadar masraf yapıldı ben yıkılması taraftarı değilim. Çünkü binanın sağlamlığına inanıyorum. Burası Kıbrıscık’ta en son yıkılacak binalardan biri” şeklinde konuştu.