SON DAKİKA

Borsa, altın, döviz: 9 ekonomistten analiz

2024 özellikle hisse senedi piyasası için heyecan verici bir başlangıç yapmış olsa da uzmanlar, enflasyon rallisini hesaba katarak yılın ilk yarısının üstünü çizdi.

Borsa, altın, döviz: 9 ekonomistten analiz
A- A+
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit

Uzmanlar, enflasyon rallisini hesaba katarak yılın ilk yarısının üstünü çizdi. Tüm hesaplar, yılın ikinci yarısında gelecek muhtemel göstergelere odaklandı. Yatırımcıların hangi enstrümanda, hangi ilk seviyeleri radarına alacağı ise şimdiden belli.

Ekonomim'den Serap Sürmeli'nin haberine göre, enflasyon ve artan faiz oranları bu yılın en sinir bozucu dikenleri. Enflasyondaki artış, para otoritesini faiz oranlarını yükseltmeye ittikçe, dikenler daha da derinleşiyor. Mayıs ayında zirve beklenen enflasyon rallisi, hisse senedi piyasasının dostu değil. Nitekim, son üç aydır denge arayışını sürdüren BIST-100 endeksinde, yol boyunca hisseler kırmızıya saplandı.

Bu yıl sabit gelirli varlıklarınızı güçlendirmek istiyorsanız uzmanlar sizi destekliyor. Domino taşı misali art arda gelen faiz artırımlarıyla nakit, kral gibi görünüyor. Portföyünüzün bir kısmını güvenli yatırımlarda tutmak akıllıca bir çeşitlendirme kaynağı. Volatilite yükseldiğinde ve piyasalar bayıldığında, güvenli, yüksek likiditeye sahip yatırım varlıklarını tutmanın sağladığı istikrardan yararlanacaksınız. Ancak, bu durumun ötesine bakmak isteyenler için hâlâ bulunabilecek çok fazla değer var. BIST cephesinde 6,5 düzeyindeki FK oranı-2024 kâr beklentilerine göre bu oran 4,5-5 seviyesinde- pek de fena bir indirim değil, özellikle de varlıklarını elle tartarak seçmeyi tercih edenler için.

Deneyimli yatırımcılar, yol boyunca kaçınılmaz düzeltmelerle birlikte, yılın sonuna doğru düşmesi beklenen faiz oranları ve beraberinde getireceği muhtemel kazanç artışının, hisse senetleri için yükselişe yönelik bir kombinasyon olabileceğini biliyor. Ekonomik sıkıntıyı başkalarına bırakıp, büyümeyi ve sağlam kazançları geniş ölçüde destekleyen değer odaklı portföyleri için hisse topluyor.

Peki, özellikle yılın sonuna doğru faiz oranlarının düşeceği beklentisi göz önüne alındığında, yatırımcıların 2024 radarında neler olmalı? Bir grup uzmanla öne çıkan trendleri inceledik. Bu trendler, tüm yatırım hedefleriniz için önceden plan yapmanıza yardımcı olabilir.

DİNAMİK YATIRIM MENKUL DEĞERLER ARAŞTIRMA UZMANI CEYHUN YAVAŞ: ALTINDA YÜKSELİŞ DEVAM EDECEK

2024 yılının ilk yarısında, merkez bankalarının devam eden enflasyon riskleri karşısında, faiz indirimine hızlı bir başlangıç yapamayabilecekleri, bu durumun ise volatilite artışına sebep olabileceği bir bu doğrultuda, altının 2.200 dolar civarında değer bulabileceğini öngörüyoruz. Yılın ikinci yarısında, enflasyonist risklerin ve yumuşak iniş senaryolarının netleşeceği bir konjonktürde, daha sağlıklı bir yükselişle 2.400 dolar seviyesinin test edilebileceğini tahmin ediyoruz. İçeride ise, TCMB’nin rezerv artırım politikasıyla birlikte döviz kurlarında olası yükselişin etkisi hissedilebilir.

Bu doğrultuda gram altında 2.400 TL seviyesinin görülebileceği tahmin ediliyor. Yılın ikinci yarısında ise seçimlerin geride kalmasının etkisiyle 2.700 TL seviyesinin test edilebileceğini öngörmekteyiz. Borsada, artan faizlerin etkisiyle hem getiri açısından rakipleri çoğaldı ve hisse taşımanın maliyeti arttı.

Atılan ortodoks politika adımlarıyla yabancı yatırımcı ilgisi oluşsa da borsadan çıkan yatırımcının yerini tam olarak dolduramadı ve endeks 7.200 seviyesine kadar geri çekildi. 2024 yılına geldiğimizde, BIST-100 endeksinde ortodoks politikalara daha hızlı bir şekilde yaklaşılması durumunda tekrardan bir yükseliş trendine girebileceğimizi düşünüyoruz ve bu durumda 9.000 seviyesi test edilebilir. 2024 yılında endekslerde beklenen volatilite artışına rağmen, doğru sektör ve hisse seçimlerinin önemli olduğu bir yılda, enflasyon üzerinde getiri sağlamak mümkün olabilir.

Orta düzeyde bir risk algısıyla yüzde 40-60 arasında bir portföy dağılımı oluşturulabilir. Bu dağılımda yüzde 40’lık kısım, başta mevduat faizi, özel sektör tahvilleri ve altın gibi güvenli varlıklardan oluşabilir. Geri kalan yüzde 60’lık kısım için ise hisse senedi piyasaları üzerindeki yatırımlar düşünülebilir.

2024’ÜN ÖNCELİKLİ HİSSELERİ

Borsa İstanbul’da, enflasyon muhasebesi uygulaması ve olası yabancı girişi göz önüne alındığında, sektörel bazlı fırsatlarla enflasyon üzerinde getiri elde etmek mümkün. Bu çerçevede, likiditesi yüksek ve çarpanlar bazında ucuz kalmış hisse senetleri arasından seçimler yapılabilirken, özellikle bankacılık sektörü ve finansal hizmetler de dikkate alınabilir. Regülasyonların kalkması durumunda devlet bankaları da potansiyel olarak değerlendirilebilir.

Enflasyon muhasebesi kapsamında değerlendirilecek döviz bazlı bilanço tutan şirketler arasından Enka İnşaat, Erdemir, Hitit Bilgisayar, Petkim, Pegasus, Tav ve Türk Hava Yolları gibi şirketler tercih edilebilir. Bankacılık sektöründe özel bankalar öncelikli bir seçenek olabilir, ancak regülasyonların kaldırılması durumunda devlet bankaları da düşünülebilir. Şirketleri, enflasyon muhasebesi çerçevesinde değerlendirdiğimizde, parasal varlıkları yükümlülüklerinden fazla olan ve enflasyon muhasebesi sonrasında kazanç sağlayabilecek olan şirketleri seçmek önemlidir. Ayrıca, aktiflerini borçla finanse eden şirketlerin olumlu sonuçlanabileceği göz önüne alındığında, Anadolu Grubu Holding, Sabancı Holding, Koç Holding, Vestel, Türk Telekom, Zorlu Enerji, Anadolu Efes, Ülker, Sasa Polyester, Migros, Kontrolmatik, Arçelik, Turkcell, Enerjisa, Bim, Otokar, Smart Güneş Enerjisi, Karsan, Ford Otosan, Hektaş, Coca-Cola gibi şirketler ön plana çıkabilir.

GEDİK YATIRIM YATIRIM DANIŞMANLIĞI MÜDÜR YARDIMCISI EDA KARADAĞ: YIL SONU DOLAR KURU TAHMİNİMİZ 40 TL

Kurum olarak 2024 yılını iki döneme ayırıyoruz. Yılın ilk yarısında seçim belirsizliği ve makroekonomik görünüm göz önüne alındığında, iç piyasada oynaklığın ve belirsizliğin biraz daha yüksek olduğu bir süreci takip edebiliriz. Bu dönemde borsaya alternatif olarak konumlanan faiz ve faize dayalı ürünler kullanılabilir. Yılın ikinci yarısında ise içeride seçim belirsizliğinin ortadan kalkmasıyla birlikte piyasalar üzerindeki baskının da hafiflemesi beklenebilir.

TCMB’nin piyasayı destekleyici adımları, özellikle yılın ikinci yarısı itibarıyla enflasyonda beklenen düşüşün gerçekleşmeye başlaması, yabancı sermaye girişlerini de cesaretlendirecek bir gelişme olacaktır. Bu noktada, içeride borsaya yönelik ilginin artmaya başlamasıyla riskli varlıklara olan talepte de artış gözlenebilir.

Kurum olarak BIST-100 hedefimiz 10.300 puan olurken, yıl içerisindeki gelişmelere bağlı olarak bu seviyenin güncellenebileceğini unutmamak gerekir.

SON ÇEYREKTE FAİZ İNDİRİMİ GELEBİLİR

TCMB, 2023 yılının kasım ayında para politikasında sıkılaşma döngüsünün sonuna yaklaşıldığına dair sinyalini vermişti. Aralık ayında 250 baz puan faiz artışı gerçekleştirdikten sonra ocak ayı toplantısı içinde açık kapı bıraktı.

Böylelikle kurum olarak, ocak ayı toplantısında da bir faiz artışına gitmesini sonrasında ise piyasayı izlemeyi tercih edeceğini değerlendiriyoruz. Politika faizini yüzde 42.50-45.00 gibi bir seviyeye çıkarmasını bekliyoruz. İç talepte yavaşlama ve talepte öne çekme eğilimi konusunda iyileşme görülmesi durumunda enflasyonun ataletinin kırılabileceği ve de TCMB’nin 2024 yılı son çeyreği itibarıyla faiz indirimlerine başlayabileceğini değerlendiriyoruz. Bu noktada, 2024 yılının son çeyreğinden itibaren 250 baz puanlık adımlarla faiz indirimlerine başlamasını, 2024 yılı sonunda da faizlerin yüzde 37,50 seviyesine gerileyebileceğini düşünüyoruz.

Dolar/TL tahmini içinse 2024 yıl sonu 40 TL ve 2024 yıl ortalaması 35.60 TL olarak öngörmekteyiz. 2024 yılı içerisinde beklenen sermaye girişlerinin etkisiyle TL’de reel değerlenmenin görülmesi beklenmektedir. Bunun da kurlar üzerinde etkisini görebiliriz. 

EMTİA YILI OLABİLİR

2024 Küresel piyasalarda ve para politikasında gevşeme yönünde adımlar bekleniyor. Fed’in mart ayı itibarıyla buna başlaması beklenirken, ocak ayı Fed toplantısındaki sinyaller ve ABD enflasyonundaki seyrin, bu beklentileri önümüzdeki dönemde değiştirebileceğini de öngörmekteyiz. Bu yıl için güvercin bir Fed beklentisi hâkim. Bu da emtia piyasalarında yukarı yönlü hareketi destekleyebilir.

Burada ilk akla gelen, ons altın olacaktır. Son dönemde 2.000 dolar seviyesinin üzerinde seyreden ons altın için Fed’den olası gevşeme adımlarının gelmesi, ons altının da yükselişini desteklemeye devam edebilir. Yıl içerisinde 2.000 dolar seviyesinin altına doğru geri çekilmelerin bir fırsat olarak değerlendirilebileceğini düşünüyorum. Her ne kadar risksiz enstrümanların borsaya rakip olduğu sıkça konuşulsa da hisse senetlerine olan ilginin belli sektörlerde artmasını bekliyoruz. Demir çelik, elektrik üretim, gıda ve perakende, giyim perakende, sağlık, savunma sanayi ve telekomünikasyon gibi sektörlerin bu yıl kârlılıkta pozitif ayrışacağını tahmin ediyoruz.

ATA YATIRIM ARAŞTIRMA GMY CEMAL DEMİRTAŞ:

YILIN İKİNCİ YARISINDA HİSSE SENETLERİNE İLGİ ARTACAKTIR

Piyasaların tıpkı geçen yılki gibi dalgalı bir seyir izlemesini bekliyoruz. Geçen yıldan farklı olarak bu yıl iç talebin baskı altında kalabileceğini, ihracatın ise yine ilk yarıda düşük seyredeceğini, yılın ikinci yarısından itibaren Avrupa gibi ana ihracat pazarlarımızdaki toparlanmayla birlikte iç pazardaki kaybın bir kısmını telafi edebileceğini düşünüyoruz. Yine geçen yıldan farklı olarak, yüzde 42.5 seviyesinde politika faiziyle 2024 yılına girdik. Jeopolitik belirsizlikler, yüksek faiz oranları ve mart sonundaki yerel seçimleri düşündüğümüzde, ilk yarı zorlu geçecektir. TCMB’nin faizleri yüksek tutmasıyla birlikte, TL varlıklara ilginin daha yüksek olabileceğini düşünüyoruz.

Bu süreçte, yüksek faiz devam ederken rezerv biriktirme gayretiyle TL’nin aşırı değer kazanması riskini düşük görüyoruz. Tüm bu makro görünüm ve beklentiler içerisinde yine güven ortamını destekleyici politikaların etkisiyle birlikte, seçici hisse senedi yatırımlarının en cazip getirilere ulaşacağını tahmin ediyoruz. 2024 yılında TÜFE’de yüzde 40.41, dolar/TL’de ise yüzde 37’lik bir artış beklemekteyiz.

 

 

Reklam

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.