Bolusor Altyapı Koordinatörü Selahattin Konrat, Yılmaz Becikoğlu Altyapı Tesisinde basın mensupları ile bir araya geldi. Boluspor’da uzun yıllar forma giydikten sonra A takım Teknik Direktörlüğü, Teknik Sorumlu gibi çeşitli kademelerde görev yapan Konrat, göreve gelmesinden bu yana altyapıda oynayan gençleri Boluspor Kulübüne kazandırmak için çalıştıklarını belirtti.
“EKİPTE BOLUSPOR’UN TOZUNU YUTMUŞ ARKADAŞLAR VAR”
Selehattin Konrat, Boluspor Altyapısında eğitim veren antrenörlerin deneyimli antrenörler olduğunu belirterek, ekibin güçlü olduğunu ifade etti. Konrat, İnşallah güzel bir sezon geçiririz. 2023-2024 futbol sezonunda Boluspor yönetimi bize teveccüh gösterdi. Boluspor altyapı koordinatörü olarak beni takdim ettiler. Bende Boluspor kulübüne yakışır bir şekilde altyapıda hizmet edecek arkadaşlarımızı Boluspor’a kazandırmak amacıyla görüşmeler yaptım. Onlarda sağ olsunlar benim bu teklifimi kabul ettiler. Zaten çalıştığımız arkadaşlarımız Boluspor’a daha önce şampiyonluklar yaşatmış bu kulüpte forma giymiş bir kısmı da Boluspor takımında daha önceden altyapılarda görev almış arkadaşlarımız. Boluspor’un Karaçayır’ın tozunu yutmuş arkadaşlar.” dedi.
“BOLUSPOR’A YETENEKLİ GENÇLERİ KAZANDIRMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
Konrat, Boluspor’a yetenekli gençleri yetiştirmek ve iyi bir altyapı organizasyonu ile sezona başlamak için yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Konrat, “Amatör kümeyi iyi tanıyan arkadaşlarımızı kulübe kazandırarak bu sene inşallah altyapıda bir hamle başlatmak istiyoruz. Bunu inşallah sağlıklı bir şekilde yürütebilirsek Boluspor’a yetenekli gençleri kazandırmak amacıyla çalışmalarımızı en iyi şekilde götüreceğiz. Bazı olumsuzluklar sezon başında vardı. Yönetimle görüştük. Bize destek çıktılar. Yavaş yavaş tesisleşme anlamında bir şeyler yapmaya başladık. Altyapıyla ilgili yapılan çalışmalarda odalar vardı. Futbolcuların tesisin odaları kapıları işte yeme içme sıkıntılarımız vardı. Onları yönetimle görüşerek yavaş yavaş düzene sokmaya çalışıyoruz. Eksiklerimiz var ama bunları en kısa zaman içerisinde tamamlayarak iyi bir altyapı organizasyonu içerisinde sezona girmek istiyoruz.” diye konuştu.
“YETENEKLİ GENÇLERİ BOLUSPOR’A KAZANDIRARAK İYİ BİR ÇIKIŞ YAKALAMAK İSTİYORUZ”
Boluspor’da çeşitli görevlerde yer alan Konrat, “Benim Boluspor’da bir geçmişim var. Futbolcu olarak 9 sene bu takımda forma giydim. Birçok şampiyonluklar yaşadım. Onun haricinde antrenörlük hayatıma 92 yılında yine Boluspor’da başladım. Daha sonraki zamanlarda teknik kadroda görev alarak bazen teknik sorumlu olarak da şampiyonluklar yaşayarak bu kulüpte 23-24 yıla yakın bir geçmişim oldu. İnşallah bundan sonra Boluspor altyapısında da yetenekli gençleri Boluspor’a kazandırarak iyi bir çıkış yakalamak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
“YETENEKLİ OYUNCUYU BULMAK GERÇEKTEN ZOR”
“Biz altyapıdan 1 2 oyuncu çıkartabilirsek A takımı büyük bir kazanç olarak göreceğiz. Şimdi tabi ki altyapıdan oyuncu çıkartmak kolay değil. En az 5-6 yıllık bir eğitim gerektiriyor. İyi bir oyuncunun profesyonel takımda forma giyebilmesi için bu oyuncuların temel eğitimi alarak yukarıda rahat bir şekilde futbol oynaması kolay değil. Şimdiye kadar Boluspor Kulübü’nden, altyapıdan yetişen oyuncuların sayısı belli. Önceki senelerde bu sayı biraz daha yüksekti. Bizim dönemimizde bilhassa ama şartlar o kadar zorlaştı ki yani genç oyuncuyu bulmak yetenekli genç oyuncuyu bulmak gerçekten zor.”
“PANDEMİ SÜRECİNDE ÇOCUKLARIN ANTREMAN EKSİKLİĞİ OLDU”
Pandemi sürecinin sporcuların gelişiminde olumsuz etkisi olduğunu ve antrenman eksikliği nedeniyle gelişimin gerilediğini belirten Konrat, küçük yaş gruplarından başlayarak sıkı eğitim vereceklerini belirtti. Konrat “Pandemi sürecinde 1.5 yıl 2 yıl futbol oynamayan çocukların antrenman eksikliği oldu. Bunlar genç oyuncunun yetişmesinde sıkıntı yarattı. Şimdi işte Boluspor Kulübü’nde bizim futbol oynadığımız dönemlerde Türkiye’nin sayılı kulüplerinden genç oyuncular Boluspor’a gelmek için can atıyorlardı. Bu oyuncuları takım içerisindeki abiler yetiştirerek Türk futboluna katkı sağlıyordu ama şimdi öyle değil. Şimdi genç oyuncuyu okul aile iş birliği içerisinde geliştireceksin. Ondan sonra yetenekleri doğrultusunda yukarıya çıkartacaksın ki oda kolay olmuyor. Bu yüzdende temele inmek zorunda kaldık. İnşallah 13-14 yaş grubundan itibaren başlayarak bir temel atmak istiyoruz Boluspor kulübünde. Arkadaşlarımızla özverili bir şekilde çalışarak geliştireceğiz.” ifadelerini kullandı.
ALTYAPIDA KADROLAŞMA ŞU ŞEKİLDE;
“Boluspor altyapısında kadrolaşma şu şekilde; U19, U17, U16, U15, U14 takımına kadar akademik takımlar oluyor ondan sonrası U13, U12, U11, U10 eğitim grupları oluyor. U19 da teknik sorumlu Bahadır Kıyak yardımcısı Anıl Hoca atletik performans hocamız ve kaleci antrenörümüz var. U17 de Sinan Benli. Yardımcısı var Berkant hoca. U16 Galip hoca Galip hocanın yardımcısı Mehmet Karakaş. U15 de Turgut hocamız var. U14 de İsmail Türk hocamız var bizim eski futbolcumuz. Şimdi onların yardımcıları iki grubunda U15 ve U14 ün Mustafa Esmer hocayla devam ettiriyoruz. O her iki gruba da destek veriyor. Kaleci departmanımızda Miraç hocamız var. Bunun yanında atletik performans hocamız Arda hoca. Yani U13, U12, U11 ve U10 a düştüğümüz zamanda eğitim grupları oluyor. Mehmet hocamız var. U11, U10 da U11 de Aydın hocamız var. Yani her grupta bir hoca bir yardımcı olarak yapıyoruz. Fakat bütün yaş gruplarında hocalar hepsini takip ediyorlar.”
“BİZİM İÇİN ÖNEMLİ OLAN MAÇLARDAKİ PERFORMANSLAR”
“2 maç oynadık 19 ve 17 yaş grupları olarak. 19 yaş grubu elit A da oynadı. 17 de elit B de. 19 yaş grubunda 2 beraberliğimiz var bir içerde bir deplasmanda İstanbulspor’la içerde oynadık Sivasspor’la deplasmanda berabere kaldık. 17 yaş grubu ile İlk maçımızda Manisa’ya gittik. Berabere kaldık. İçeride Pendik’le oynadık. 1-0 kazandık. İyi bir başlangıç yaptık lige. Fakat bizim için önemli olan şu bu takımların oyuncularını karşıya A takımına çıkabilmek için oyun formatında iyi bir şeyler göstermeleri. Bizim için önemli olan galibiyet veya mağlubiyet değil. Bizim için önemli olan bu maçlarda oyuncuların performansları. Takım oyununu oynuyorlar mı? Yeteneklerini doğru dürüst sahaya yansıtabiliyorlar mı? Bizim için önemli olan o ilk başta. Çünkü onlar biraz daha profesyonelliğe aday oyuncular ama 16 15 14 yaş grubu onlar biraz daha eğitim grupları. Yarışmadan çok kendilerini geliştirmek amaçları doğrultusunda hareket etmeleri lazım.”
AİLELERİN DİKKAT ETMESİ GEREKEN KONULAR;
“Ailelerin şunu düşünmeleri lazım; Oğlum sağlıklı spor yapıyor mu? Eğitim veren hoca nasıl birisi? Oğluma bir şeyler katabiliyor mu? Takımdaki arkadaşlık ruhu nasıl? Bunlar çok önemli. Ailelerin ilk düşünmesi gereken nokta bu. Eğitim süreci geliştikçe yani 14 15 e geçtikten sonra tabi ki aile biraz daha ekonomik olarak bazı beklentiler içine girebiliyor. Çocuğum yetenekli bundan para kazanabilir mi? veya profesyonel olup bir yerlere gelebilir mi? düşüncesinde hareket ediyorlar. Maalesef bizde bazı veliler görüyorum 16 15 14 yaşındaki çocuklarından beklentileri yüksek oluyor. Oynayamadığı zaman veya maçta süre alamadığı zaman geliyorlar, hocaya hesap soruyorlar. Buda çok yanlış bir şey.”