Toplantı, Karadeniz Bölgesinde faaliyet gösteren İl ve İlçe Ticaret Odaları, Sanayi Odaları, Ticaret ve Sanayi Odaları ile Ticaret Borsaları Yönetim Kurulu Başkanlarının katılımları ile gerçekleşti.
“KARADENİZ BÖLGESİ OLARAK OSB’LERİN KURULMASI İÇİN POZİTİF AYRIMCILIK İSTİYORUZ”
Toplantı da söz alan Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Alemdar, “Bolu ve Batı Karadeniz Bölgesi’nin yüzde 65 ile yüzde 75’inin Ormanlarla kaplı olmasından dolayı Organize Sanayi Bölgelerine alan bulmamız çok zorlaşıyor. Bu konuda İlimiz özelinde örnek verecek olursam biz ilk Organize Sanayi Bölgemizi kurmak için 1975 yılında müracaat ettik ve 1987 yılında faaliyete geçirdik. 1987 yılından günümüze aradan geçen 36 yılda ikinci bir Organize Sanayi Bölgesi yapamadık. İkinci bir OSB’yi İlimiz Yeniçağa ilçesine yapmak için 1997 yılında müracaat etmemize rağmen 26 yıldır istimlak probleminden dolayı hayata geçiremedik. Biz Karadeniz Bölgesi olarak bu konuda pozitif ayrımcılık istiyoruz. Orman vasfını yitirmiş, artık ekonomik değeri kalmamış alanların Organize Sanayi Bölgesi olarak ayrılması gerekmektedir. Bu konunun çözümü noktasında gerek Karadeniz Bölgesi Oda ve Borsalarından gerek Milletvekillerinden gerek ilgili Bakanlıklardan gerekse bürokratlardan destek istiyoruz” dedi.
“BOLU KIBRISCIK PİRİNCİNİN ÜRETİMİNİN ARTMASI İÇİN DESTEK BEKLİYORUZ”
Konuşmasının devamında Bolu Ticaret ve Sanayi Odası tarafından tescili yapılan ve insan sağlığına önemli faydaları olan Bolu Kıbrıscık Pirincinin üretimi noktasında yaşanan sıkıntıları dile getiren ve çözümü noktasında önerilerini dile getiren Başkan Alemdar; “2016 yılından beri Coğrafi İşaretler Ürünler noktasında Bolu Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde, tüm ilçelerle birlikte ilimizde ciddi bir seferberlik yürütülmektedir. Bolu’nun günümüzde toplam 25 coğrafi işaretli tescilli ürünü vardır. Bunlardan 11 tescilli ürün Bolu Ticaret ve Sanayi Odası’na aittir. Bu ürünlerimiz içerisinde özellikle Bolu Kıbrıscık Pirinci, Bolu Fındık Şekeri, Bolu Manda Kaymağı ve Bolu Dağ Fındığı ile ilgili ciddi kaygılarımız var. Kıbrıscık Pirincimiz, şeker hastalığına birebir iyi geliyor. Bu kadar insanlığı için önemli olan bir ürünün üretimi noktasında üreteci sayısının önemli oranda azalmasından dolayı ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır ve ürünü kaybetme riski ile karşı karşıya kalmaktayız. Biz bu sorunun çözümü noktasında Kıbrıscık İlçemizde bir kadın kooperatifi kurduk. Kadın Girişimci Kurulumuz ile birlikte bu kooperatifi ön plana çıkartmak istiyoruz. Ayrıca o bölgede atıl durumda bulunan bir hazine arazisini de Milli Emlak Müdürlüğümüzden talep ettik. Bu alanı aldığımız takdir de Kadın Kooperatifimizle ya da Bolu Ticaret ve Sanayi Odası’nın da içinde bulunacağı bir konsorsiyumla Kıbrıscık Pirincinin üretimini arttırmak ve ekonomimize en verimli biçimde entegre edilmesi sağlamak istiyoruz. Bu konuda Türk İş Dünyasının Lideri, TOBB Başkanımız M.Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan destek bekliyoruz” şeklinde ifade etti.