Vali Ahmet Ümit, 1-7 Mart haftasının deprem haftası ilan edilmesinden dolayı bir basın açıklaması yaptı.
Deprem öncesi, sonrası ve deprem anında yapılması gerekenler ile ilgili eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarının yürütüldüğünden bahseden Vali Ümit açıklamada, “Ülkemizin %92'si deprem kuşağında, nüfusumuzun %95’i deprem tehlikesi altında, ayrıca büyük sanayi merkezlerimizin %98'i ve barajlarımızın %93'ü deprem bölgesinde bulunmaktadır. Dünyanın en etkin deprem kuşaklarından birinin üzerinde bulunan ülkemizde ve ilimizde, geçmişte birçok yıkıcı depremler yaşandığı gibi, gelecekte de meydana gelebilecek depremlerle büyük can ve mal kaybına uğrama riski her zaman mevcuttur. İçişleri Bakanlığımızca 2021 yılı 'Türkiye Afet Eğitim Yılı' olarak ilan edilmiştir. Bu vesileyle vatandaşlarımızın afet öncesinde, afet sırasında ve afet sonrasında yapılması ve uyulması gereken kurallar hakkında bilgilendirilmesi ve farkındalık oluşturulması hedeflenmektedir. Bu amaçla toplumun her kesimini kapsayacak şekilde eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları yürütülmektedir” ifadelerine yer verdi.
DEPREM OLURSA NE YAPMALI? DEĞİL, DEPREM OLMADAN NE YAPMALI?
Deprem öncesinin öneminden bahseden Ümit, “Bu kapsamda yine İçişleri Bakanlığımızın öncülüğünde ülkemiz geneli ile eş zamanlı olarak afet öncesi hazırlık ve risk azaltma projelerine daha fazla önem vererek, kriz yönetiminden risk yönetimine geçiş çalışmalarını hızlandırdık. Artık "deprem olursa ne yapmalı” dan çok "deprem olmadan ne yapmalı” bilinci ile hareket ediyor ve bu yönde projeler geliştiriyoruz. Bu bilinçle, "yara sarmak değil, yara almamak” ilkesi ile afet öncesi risk azaltma çalışmalarına ağırlık verecek politikalar üzerinde çalışıyoruz. İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP), ilin afetselliğini ve afetlerin olası etkilerini ortaya koyan ve bu etkileri en aza indirebilmek için afetler olmadan yapılacak çalışmaları eylemler biçiminde gösteren, sorumluları tanımlayan bir plandır. Kamu kurum ve kuruluşlarımızla müştereken yürütülen bu plan doğrultusunda üst düzeyde bilgilendirme toplantılarımızı gerçekleştirdik. Afetlere hazırlık alanında faaliyetlerimizi yaygınlaştırabilmek ve halkımızın her bir ferdine ulaşabilmek için tüm kurum ve kuruluşlarımıza büyük görev ve sorumluluklar düşmektedir” dedi.
DEPREM HAFTASI
Vali Ümit, “Bu çerçevede; 1-7 Mart Deprem Haftası dolayısı ile özellikle medyamızın yapılacak etkinliklere öncelik vererek toplumumuzda farkındalık oluşturulması büyük önem taşımaktadır. Bolu Valiliği olarak bir kısmını yukarıda bahsettiğimiz ve yürütmekte olduğumuz hazırlık çalışmalarında, halkımızın da yanımızda yer alması ve Deprem Haftası vesilesiyle düzenlenen etkinliklere katılarak destek olmaları, afetlere dirençli toplum oluşturulmasında kilit rol oynayacaktır. 1 – 7 Mart Deprem Haftası olması vesilesiyle birçok acı deprem hatıraları bulunan İlimizde, bölgemizde, ülkemizde ve dünyada böyle acıların yaşanmaması temennilerimle ülkemizde meydana gelen depremlerde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabırlar diliyorum” ifadelerinde bulundu.