SON DAKİKA

BOLU DA BİR İLK, YEDİNCİ SANAT ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ

Koru sanat ve eğitim vakfı, Koru Otel tarafından Uluslararası sanat Sempozyumu düzenlendi.

BOLU DA BİR İLK, YEDİNCİ SANAT ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ
A- A+
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit

Haber: İbrahim ATALAY

Koru sanat ve eğitim Vakfı’nın ve Bolu koru otelin düzenlediği, yedinci sanat çalıştayı uluslararası katılımla gerçekleşerek çok daha üst düzey bir noktaya geldi.

Şehrimizde turizm Yatırımlarıyla ön plana çıkan Koru sağlık ve turizm, grubu sanata ve sanatçıya verdiği önemle de Bolu’ya hizmetlerine devam etmektedir

Türkiye, Ürdün, Kuzey Makedonya, Kosova, Mısır, Rusya, Arnavutluk, Bulgaristan, Suudi Arabistan, Yunanistan’dan toplamda 30 ressamın katıldığı, “Cumhuriyetin 100.Yılında Uluslararası Türk Sanatı Sempozyumu” Bolu Koru Otel’de 02-09 Şubat 2024 tarihleri arasında gerçekleşiyor. “Cumhuriyetin 100.Yılında Uluslararası Türk Sanatı Sempozyumu” temalı sanat çalıştayın Yürütme Kurulu Başkanı Selahattin YILMAZ, Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Alaybey KAROĞLU, Küratör Dursun Emre KAROĞLU.

Atatürk’ün Sanatçılara ve Güzel Sanatlara Gösterdiği Önem

Bir ülke, kültürüyle var olur. Eğer kültür ve sanat yok olursa, manevi miras da yok olur. Ancak kültür ve sanat canlı ve etkili olduğu sürece, ülke de yaşamaya ve varlığını sürdürmeye devam edecektir. Bu nedenle Mustafa Kemal Atatürk’ün sanata verdiği önem oldukça değerlidir. O, bulunduğumuz coğrafyanın kültür ve sanat anlamında çok değerli olduğunu bilerek bu zamana kadar eksik olan kısımlara dikkat çekip güzel sanatlar anlamında kanunları düzenlemiştir. Bu süreçte yeni eğitim kurumları açarak ülkemizin Cumhuriyet Dönemi’ne kadar eksik olan, güzel sanatlar alanında kalkınma teşviki sağlayarak ülkemizi daha medeni ve çağdaş bir noktaya ulaştırmıştır. 

Atatürk’ün sanata verdiği önem sanatın her dalında olmuştur. Tiyatro, dans, bale, müzik gibi sanat dalları ile şahsi olarak ilgilenmiş ve sanatçıları desteklemiştir. Güzel sanatlar alanında daha çok kurum ve yasa nezdinde aktif girişimler sağlamıştır

Sanat ise Türkiye Cumhuriyeti’nin çağdaşlaşma aşamasına geçişte en önemli faktördür. Bu nedenle Atatürk’ün sanata verdiği önem, öyle güçlüdür ki; “Sanatsız kalmış bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir” diye bir ifadesi bulunmaktadır. Atatürk'ün bu görüşü, Cumhuriyetin ilanı ile birlikte modern ve çağdaş Türkiye’nin inşasında sanat ve sanatçılara verdiği değerin, toplumsal ve kültürel dönüşümdeki kritik rolünü vurgulamaktadır.

Sanata, günümüzden geçmişe doğru baktığımızda 100 yıl önce, coğrafyamızın kültürel tarihi âdeta yeniden doğdu. Mustafa Kemal; özellikle bale, edebiyat, tiyatro, heykel, mimari, resim ve müzik gibi sanat dalları ile birebir ve şahsi olarak ilgilenmiştir. Fakat döneminde sanatçı ve zanaatçı olan her bireyi, destekleyerek toplumda parlamasını sağlamıştır. Atatürk’ün sanata verdiği önem, şahsi olarak bazı sanat dalları ile ilgilenmesinden de anlaşılmaktadır. 

SANAT ÇALIŞTAYI, 02-09 ŞUBAT TARİHLERİ ARASINDA GERÇEKLEŞTİ

Bolu Koru Otelde 03 Şubat 2024 Cumartesi günü saat 14.00’da açılış programı ile başlayan çalıştayda sanatçılar kendilerini, resim çalışmaları ve geldikleri ülkelerle ilgili bilgileri paylaştılar. Ardından sempozyuma geçildi. 1. Oturum Başkanı: Prof. Dr. Aydın AYAN, Konuşmacılar: Doç.Dr. Burhan AHMEDİ (Sanat çalıştayı üzerinde değerlendirme), Pınar KUSEYRİ (Türkiye’de baskı resim sanatının gelişimi), Doç. Dr. Seyhan KALAYCI (Türkiye sanat eğitimi ve sorunları), Dursun Emre KAROĞLU (Türkiye’de grafik tasarım gelişimi) konularını ele aldı. 2. Oturum Başkanı: Prof Dr. Alaybey KAROĞLU, Konuşmacılar: Prof. Dr. Hajrush FAZLİU (Güncel sanat yorumları), Doç. Dr. Burcu PEHLİVAN (Türkiye’de baskı resim sanatının gelişimi), Teuta Lis İMERİ (Sanat eğitimi, planlama, güncelleme), Jona DİVİDİ (Dünyada sanat kolonileri) konularında bilgi paylaştı.

ATÖLYE ÇALIŞMALARI ve RESİM SERGİSİ

04 Şubat Pazar günü “Alan Gezisi ve Foto Safari” programında, Abant ile Gölcük gezildi, fotoğraflandı. 05-06-07 Şubat tarihleri, Atölye Çalışmaları başladı.  Ve Kendilerine ayrılan salonda çalışmalarını tamamlayan resim sanatının önde gelen ressamlar.  09 Şubat 2024 Cuma günü saat: 17.00’de Bir kokteyl eşliğinde sergilediler 

“ÜLKELERİN TANINMIŞ SANATÇILARI GELDİ”

Düzenleme Kurulu Başkanı Ankara hacı Bayram Veli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Prof. Dr. Alaybey KAROĞLU, sanat çalıştayla ilgili bilgi paylaşımında şunları söyledi: “Pazartesi, Salı, Çarşamba çalışmalarımız süren. Cuma günü de sergimizi Açtık. Sanatçılarımız ; Avrupa’dan, Afrika’dan, ağırlıklı olarak Balkanlardan geldiler. Sovyetler, Doğu Bloğu dağılmadan önce Doğu Bloğu ülkelerinin tamamının sanat ve kültür ağırlıklı çalışmalarının yapıldığı yerdir, Balkanlar. Bir yönüyle bugünkü Bosna, Makedonya, Kosova, Slovenya yani tüm parçalandıktan sonra ortaya çıkan devletler, Arnavutluk dâhil olmak üzere, Bulgaristan kültür ve sanatın ağırlıkta olduğu bir ülke ve bu ülkelerden sanatçı dostlarımız geldi, o ülkelerin tanınmış sanatçıları. Mesela Prof. Dr. Hajrush FAZLİU, onunla birlikte gelen genç akademisyenler var. Büyük organizasyonlar yapan Arnavutluk’tan arkadaşlarımız var.

Yine büyük organizasyon yapan baskı resimde önemli bir marka haline gelen Doç. Dr. Burhan AHMEDİ var. Kültür Müdürü sanat yapan Vlademir TEMKOV geliyor. Yunanistan’dan Maria SİDERİ, İspanya’dan, Bulgaristan’dan geldi. Hem basın hem reklam hem de sanat alanında etkin isimlerle bir aradayız. Türkiye’den de başta Prof  Dr. Aydın AYAN hocamız olmak üzere ki kendisi Mimar Sinan Üniversitesi eski rektör yardımcısı ve resim bölümü başkanı, Bedri Rahmi EYÜPOĞLU’nun son günlerini beraber geçirdiği, onun ara sıra asistanı olan ve figüratif resmi yaşayan efsane ismidir. Prof Dr. Aydın AYAN şimdiye kadar pek çalıştaylara katılmıyordu. Teveccüh gösterdiler, ilgi gösterdiler.

Yine arkadaşımı Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erol KILIÇBEY, burada olacak. Van 100. Yıl Üniversitesi Doç. Dr. Seyhan KALAYCI kardeşimiz var. Beykent Üniversitesi’nden Doç. Dr. Burcu PEHLİVAN, Sanatçı Pınar KUSEYRİ var. Organizasyonlar yapan genç kardeşimiz Melikşah YILDIRIM var. İzmir’den gelen Hasret NURDAĞ Hanım ile Sevinç YURTSEVEN Hanım var. Kapasitemiz sınırlı olduğu için genellikle 15-20 sanatçıyla sınırlı oluyor bu tür çalıştaylarımız ama şuan Mısır’dan 2 kişi var. Lübnan, Suudi Arabistan var. Biz aşağı yukarı listede 28-29 kişiyiz ama en az 25 kişiyle bu çalıştayı sürdürdü

“ATAMIZI BİR KEZ DAHA YAD ETME ADINA ÖNEMLİ

İlk kez Bolu Koru otelde Cumhuriyet’in 100. Yılı dolayısıyla Türk Sanatları konuşulacak. 100 yılın mirası konuşulacak ve ATATÜRK Cumhuriyeti’nin kültürel temelli gelişime aydınlık yüzünü, en azından arkadaşlarımızla bir kez daha yurtdışındaki dostlarımızla paylaşma imkânımız olacak. Türkiye Cumhuriyeti’nin dünya çapında bir yeri varsa şuanda olumlu hangi adım atılıyorsa mutlak onun temelini de ATATÜRK’ün vermiş olduğu mücadelenin ve başarmış olduğu, katma değer olarak ülkemize getirmiş olduğu her şeyde payı vardır diye düşünüyorum. O yönüyle hem Cumhuriyetimizi hem de Atamızı bir kez daha yad etme adına önemli bir şey.

“BUGÜN BOLU’DA BU ÖNEMLİ BİR ŞEYDİR”

Atatürk’ün sanata verdiği önem, öyle güçlüdür ki; “Sanatsız kalmış bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir. ”Sanata ve sanatçıya önem veren ender kurumların başında yer alan Koru sağlık ve turizm grubu icra kurulu başkanı Prof dr Hasan Biri ve değerli eşi Prof Dr.Aydan Biri hocalar yoğunlar işleri olmasına rağmen her fırsatta sanatta ve sanatçılara çok önem vererek ressam sanatının önde gelen isimlerini otelinin baş kösesinde ağırlayarak resimlerinin ön plana çıkartmalarına fırsatlar veriyor.

“SANATA VERDİĞİMİZ DESTEKLE YENİ BİR PENCERE AÇMAK İSTEDİK”

 Koru sağlık ve turizim grubu icra kurulu başkanı prof doktor Hasan biri  sergi açılış konuşmasında; “ Bugün çok anlamlı bir gün. Bizim açımızdan da çok anlamlı. 1.si Koru Sanat ve Eğitim Vakfı olarak sanata destek vermenin mutluluğunu yaşıyoruz. 2.si Bolu Koru otel olarak ev sahipliği yapmanın keyfini yaşıyoruz. Bolu Otel logomuza baktığınızda buranın tarihi eski bir tarihi var, hepinizin de bildiği gibi. 1914’lere kadar dayanan bu bölgenin tarihinde, Koru Otel bugün sadece resim ve sanata verdiği destekle değil 70’li yılların biliyorsunuz birçok Türk sinemasının önde gelen filmlerine de ev sahipliği yapmış, gerçekten güzel hikâyesi olan bir otel. Biz bu oteli tabi bu değerleriyle yaşatmaya gayret ediyoruz ve bu gayret içerisinde de geldiğimiz noktada son 8 yıl içerisinde bu oteli biz devraldık. Bu süre içerisinde de gerçekten hem otelin bu rolünü derinleştirmek, rolünü güçlendirmek hem de sanata vereceğimiz destekle yeni bir pencere açmak istedik. Bu kapsamda 7.si bugün tamamlanmış olan, Koru Sanat ve Eğitim Vakfı tarafından yürütülen bu resim çalıştayı. 7.si ve bu da gerçekten Türkiye’nin dışında birçok ülkeden katılan 24 sanatçımızla birlikte, Amerika’dan, İspanya’ya kadar, geniş bir coğrafyadan katılan çok değerli sanatçılarımızla birlikte güzel bir 10 günlük çalışmanın sonucunda harika eserler ortaya çıktı. İfadelerini kullandı. 

“BOLU’NUN SANATA ÖNCÜLÜK EDEN, DESTEK VEREN BİR ŞEHİR OLARAK ÖN PLANA ÇIKARTMAK İSTİYORUZ”

Prof. Dr. Hasan BİRİ; “ Tabi kurum olarak sanata verdiğimiz destek, eğitime verdiğimiz destek bizim açımızdan çok değerli. Çünkü aynı zamanda Bolu’da bu tür faaliyetlerin yürütülmesi açısından da çok önemsiyoruz. Bölgede tabi turizm faaliyeti yürüten birçok işletme var. Tabi bunlardan biri de biziz ancak, gerçekten hem sosyal sorunlara hem sosyal sorumluluk projelerine bir farkındalığı artırmak ve bu konuya ilgiyi artırmak için biz grup olarak bunu ilkesel anlamda prensip edindik ve desteklemeye de devam ediyoruz. İnşallah önümüzdeki dönem üniversitemiz, turizm il müdürlüğümüz ve Bolu’nun tüm ileri gelen fikir önderleriyle birlikte Bolu’nun ticari olarak bir destinasyonu olması ötesinde, gerçekten sanata öncülük eden ya da destek veren bir şehir olduğunu da ön plana çıkartmak istiyoruz. Bu anlamda burada yapılan tüm eserler her biri çok değerli. Paha biçilmez değeri olduğuna inanıyorum. Çünkü buradaki sanatçılarımızın, bu süre içerisindeki çok ciddi anlamda verdikleri emeğin sonucu ortaya çıktı. Bunu da çok önemsiyoruz.” dedi.

 “SANAT ALANI DESTEKLENDİKÇE YÜRÜMEK DAHA SAĞLIKLI OLACAKTIR

Sanatın var olduğu süre içerisinde her alanda gelişmeler olacaktır. Eğer Türkiye Cumhuriyetin 2. Yüzyılının başlangıcında dünyada daha özgür, daha hür, daha net bir sesle varlığını ortaya koyabilecektir. Evet, bu İHA, SİHA’larla yapılıyor, Akdeniz’de Kıbrıs’taki başarılarıyla yapıyor. Kafkaslardaki Azerbaycan, Karabağ’daki askeri ve teknolojik başarılarıyla yapıyor. Uzaya turist niyetinde de olsa insan gönderiyor, buna benzer pek çok şey saymak mümkün ama esas altını çizdiğimiz mesele eğitimdeki tüm aksaklıklara, tüm ilkelliklere, geri kalmışlıklara rağmen, kültür ve sanat alanındaki etkinliklerin önemli olduğunu vurgulamak istiyorum. Bu alan yani sanat alanı desteklendikçe yürümek daha sağlıklı olacaktır. Sanat eksik olduğu zaman tek ayakla yürümek gibi amacımıza erişmekte zorluk çekeceğiz. Bu anlamda kültür ve sanata değer verilmesinin geleceği kuşatma açısından önemli olduğunu düşünüyorum ve medeni dünyada daha onurlu ve haklı bir yere geleceğimizi düşünüyorum. Hangi koşullarda olursa olsun özellikle medyanın sanata mikrofonlarını çevirmesini de ayrıca başarılı bir eylem olarak gördüğümü de ifade etmek istiyorum ve sizi kutluyorum.”

ÇALIŞTAYA KATILAN ÜLKELER VE SANATÇI RESSAMLAR

TÜRKİYE’DEN: Prof Dr. Aydın AYAN,  Prof Dr. Alaybey KAROĞLU, Prof. Dr. Erol KILIÇBEY, Doç. Dr. Burcu PEHLİVAN, Doç. Dr. Seyhan KALAYCI, Sevinç YURTSEVEN, Hasret NURDAĞ, Melikşah YILDIRIM, Dursun Emre KAROĞLU, Pınar KUSEYRİ, Halime TÜRKYILMAZ, Vahit AKAN ,YUNANİSTAN’DAN: Maria SİDERİ, MAKEDONYA’DAN: Doç.Dr. Burhan AHMEDİ, Teuta Lis İMERİ, Anna TRAYKOSKA, Özbek AYVAJ, Vlademir TEMKOV, KOSOVA’DAN: Prof. Dr. Hajrush FAZLİU, Argenita FETAHU, Ariana BEKTESHİ, MISIR’DAN: Dr. Raghda AHMED, RUSYA’DAN: Svetlana İNAÇ Pİ, BULGARİSTAN’DAN: Mishel ATANASOVA VALCHEVA, SUUDİ ARABİSTAN’DAN: Sahar SAHAP, ÜRDÜN’DEN: Lames ALTAWEEL, İSPANYA’DAN: Valentina VENCİSLAVOVA katıldı..

Reklam

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •