Yanan Belediye arşivi ve Belediye tüneli kazılırken çıkan tarihi eserlerin akıbeti hakkında konuşan Bolu Belediyesi Eski Başkanı Yılmaz, arşivlerin dijital ortamda belediyede mevcut olduğunu ve 3 ayrı sigorta şirketinde saklandığını belirtti. Yılmaz, kazılardan çıkan eserleri ‘Çaldı’ diyenlerin kendisine iftira attığını belirterek kazıları İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün yaptığını ifade etti.
Bolu Belediyesi Eski Başkanı Alaaddin Yılmaz, Belediye tüneli kazılırken çıkarılan tarihî eserler hakkında konuştu.
“
KAZIYI İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ YAPTI”
Yılmaz, “Tarihi eser alanı olarak, sit alanı olarak kabul edilen bir yerde siz bir ev yapıyorsunuz. Orada tarihî eser olarak kabul edilen bir taş parçası bile çıksa siz ev sahibi olarak ona dokunabilir misiniz? Dokunamazssınız. İl Kültür ve Müzeler Müdürlüğü geliyor, orayı çevreliyor sizi oraya sokmuyor bile. Kazı onların gözetiminde yapılıyor ne çıkarsa onlar çıkartıyor. Senin haberin bile olmuyor. Senden sadece ihtiyacı olan adamı istiyor. Görmediği yerde, yer senin bile olsa bir şey çıksa alabilme şansın var mı, yok. Devletle birlikte bunu yapma şansın var mı? Mümkün değil. Nasıl oluyormuş da ‘Oradan arabalarla yüklü malzeme taşıdı” deniyor?
“VATANDAŞ İZLEDİ BEN AYIP OLUR DİYE BAKAMADIM”
Orada sadece gözyaşı gibi mezarın içinden bir şeyler çıktı ben de onu müzede gördüm. Vatandaşlar etrafı çevrili olduğu için kenarlardan baktılar, ayıp olur diye benim o şekilde bakma şansım bile olmadı. Ben çalmak istesem bile belediyedeki herkes benim gibi mi düşünüyor? Bana ters olan adam yok mu hiç? Bunu yayanlar siyasî rant elde etmek için yayıyor olabilir ama yalandır, iftiradır. Bir de bilgisizlik ve cahillikten yapıyordur ikisi de sıkıntılıdır” dedi.
Yılmaz, tünelde çıkan yangında yanan Belediye arşivleri hakkında da şöyle konuştu:
“İSTEDİĞİ KADAR YANSIN 3 YERDE SAKLANIYOR”
“Benim belediye meclis üyeliği yaptığım dönemde imarda bir evrak aradığınız zaman bulamazdınız. Arşiv sorumlusuna söylerdiniz o arar bulursa bulur bulamazsa o evrakı bulamazdınız. Çünkü kayıtlı bir evrak belediyede yoktu. Belediyenin kayıtlı hiçbir şeyi yoktu. Böyle bir belediyeydi. Biz mevcut tüm evrakları, kayda alarak bilgisayar sistemine soktuk. Hepsi yansa n'olur? Sistemde var. Hatta yer altında bir su kanalı geçtiğinde onu bilmek gerektiğinde eski suculara sorardık. Su nerden geçiyor diye. Biz her yeri kazınca haritasını çıkardık, dijital ortama da aktardık bunu. Yani şuanda Bolu’nun tüm altyapısı da, evrakları da, arşivi de tamamı kayıtlı. Kayıtlı olduktan sonra yanmasının bir zararı var mı? İstediği kadar yansın başka yerde de, 3 ayrı yerde kayıtları var. SİMPAŞ’da da yedekli kayıtlar duruyor”