SON DAKİKA

DEMİR USTASI YILLARA MEYDAN OKUYOR
54 YILDIR DEMİR DÖVÜYOR

Bolu’nun Mudurnu ilçesinde 54 yıllık sıcak demir ustası İsmail Kocabay (66), 54 yıldır demir döverek rızkını kazanıyor. Mudurnu’nun en eski sıcak demir ustası olan İsmail Kocabay, mesleğinin artık yok olma noktasına geldiğini söyleyerek gelecekte sıcak demir ustasının zor bulunacağını söyledi.

54 YILDIR DEMİR DÖVÜYOR
A- A+
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit

Sevgi PİLGİ

Mudurnu’lu demir ustası İsmail Kocabay, ekmeğini 54 yıldır demire şekil vererek kazanıyor. İsmail Kocabay, 54 yıldır Demircilik yaparak geçimini sağladığını belirtti. Zamanın gençlerinin kolay para kazanma yolunu seçerek bu tür mesleklere ilgi göstermediğini söyleyen Çelik, demircilik mesleğinin unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden biri olduğunu ifade etti.

İlkokulu bitirdikten sonra çırak olarak demirciliğe başlayan 66 yaşındaki İsmail Kocabay, 54 yıldır örsün üzerinde demire çekiç sallayarak kazma, balta, kürek gibi aletler üretiyor. Kocabay, aynı zamanda 2017 yılında il Ahi babası seçildi. 

“ŞİMDİ HERKES BENDEN BALTA ALIR”

1969 yılında çırak olarak mesleğe başladığını söyleyen İsmail Kocabay, “3 yıl çırak olarak çalıştım. Sonra ustamın helalliğini alıp, ellerini öpüp sonra kalfa oldum.  4 sene de kalfalık yaptım. Sonra da usta oldum. 1979 yılında dükkân açtım. Ben dükkân açtığım zaman hiç dükkân yoku. O günden beri burada çalışıyorum. Şimdi başka işler de yapıyorum ama bu işi de bırakamıyorum.  Ben ustamdan balta aldım.  Şimdi de herkes benden balta alır. Bolu’dan, Seben’den vs. benden balta almaya gelirler. Biz pazara gitmeyiz, müşteri bizden almaya gelir” dedi.    

“10 SENE SONRA SICAK DEMİR USTASI KALMAYACAK”

En büyük sıkıntılarının çırak bulamamak olduğunu dile getiren Kocabay, gençlere mesleğini öğretmek istediğini ancak ne çırak ne da kalfa bulamadığını belirterek "Çalışacak insan bulamıyoruz. Teknolojinin artması sonucunda mesleğimiz bitme noktasına geldi hatta bitti diyebiliriz. Eskiden böyle bir iş yeri iki veya üç ailenin rahatlıkla geçimini sağlayabiliyordu, şimdi ise bir aileyi bile zor geçindiriyor. Bu meleği yapacak olan çırak ve kalfa yetişmiyor. Durum böyle olunca 10 sene sonra sıcak demir ustası kalmayacak. Benden sonra bu işi yapacak kimse yok. Çırağım da bu mesleği yapmıyor. Sıcak demirci olarak bu işi yapan sadece ben varım. Eskiden herkesin çırağı vardı. 2 tane çırak yetiştirdim. İkisi de bu işi yapmıyor” ifadelerine yer verdi.

Ölene kadar demir dövmeye devam edeceğini belirten İsmail Kocabay, “Ailemizin geçimini bu meslekle kazandık ve kazanmaya devam ediyoruz. Ben bu işi yapmaktan mutlu oluyorum. Ancak yıllar geçti ve ben de yoruldum. Gençlere mesleğimizi öğreteyim istiyorum ama kimse demircide çalışmaya gönüllü olmuyor. Maalesef gençler artık kolay iş istiyorlar. Benim gençliğim bu caddede demir döverek çok güzel geçti. Ama bu meslek maddi olarak bizi tatmin etmiyor. Kültür Bakanlığı bize destek verse, yanımıza birisini daha verse, sigortasını yatırsa bize çok faydalı olur. Şimdi bu işi tek başıma yapıyorum. Arada komşum bana destek olmaya geliyor sadece” dedi.

Reklam

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

1 yorum yapılmış

  • Ziya Coban (5 ay önce)
    Maşallah 56 Yıl Allah Sağlıklı Uzun ömürler versin. İsmail ustaya
    0
    0
    Yanıtla