SON DAKİKA

2024 Ocak Ayı Enflasyon Rakamları Açıklandı: Sağlık Harcamalarında Büyük Artış Dikkat Çekti

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılının ilk ayına ait enflasyon verilerini kamuoyuyla paylaştı. Beklentilerin üzerinde gerçekleşen enflasyon, ekonomi gündeminin önemli bir başlığını oluşturuyor. İşte detaylar:

2024 Ocak Ayı Enflasyon Rakamları Açıklandı: Sağlık Harcamalarında Büyük Artış Dikkat Çekti
A- A+
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit

HABER MERKEZİ

Ekonomistlerin öngördüğü aylık enflasyon oranı %6,62 iken, TÜİK tarafından açıklanan verilere göre bu oran %6,70 olarak gerçekleşti. Yıllık enflasyon ise %64,86 olarak kaydedildi, tahminlerin hafifçe üzerinde gerçekleşti.

Ocak ayında enflasyonun hız kazanması dikkat çekiyor. Aylık bazda enflasyon, son beş ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Aralık ayında %2,93 olarak kaydedilen Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Ocak'ta %6,70'e yükseldi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ocak ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Şimşek, aylık enflasyondaki yükselişin geçici etkilerle olduğunu belirtirken, yıllık enflasyonun ana eğilimi etkilemeyeceğini ifade etti.

Ana harcama grupları arasında Ocak ayında en yüksek artış %17,68 ile sağlık sektöründe gerçekleşti. Diğer yandan, giyim ve ayakkabı grubunda ise %1,61'lik bir azalış yaşandı.

Bağımsız araştırma kuruluşu ENAG'ın açıkladığı rakamlara göre, Ocak ayı enflasyonu %9,38 arttı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ise, asgari ücret ve diğer ücret ayarlamalarının Ocak ayında enflasyona etki edeceğini öngörmüştü.

Merkez Bankası'nın 8 Şubat'ta açıklayacağı yılın ilk Enflasyon Raporu, ekonomi çevrelerince merakla bekleniyor. Raporda, yıl sonu enflasyon tahminlerine dair önemli bilgiler yer alacak.

Reklam

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.